Читај ми!

Министарство привреде даје бесповратна средства за набавку опреме – који су услови за заинтересоване

Од данас почиње пројекат "Опрема за привреду". Реализује га Министарство привреде у сарадњи са Развојном агенцијом и Делегацијом Европске уније. Реч је о бесповратним средствима за финансијску помоћ предузетницима, задругама, микро и малим предузећима за набавку опреме. Министарка привреде Анђелка Атанацковић каже за РТС да је процедура поједностављена.

Министарство привреде тај пројекат спроводи од 2015. године и до сада је реализовано више од 3.400 пројеката. До сада су средства из Министарства привреде била 1,9 милијарди динара, а новитет од ове године је да се на ту цифру додаје још 10 милиона евра из фондова ЕУ.

 

Анђелка Атанацковиће је гостујући у Дневнику РТС-а изјавила да Министарство привреде и ове године има четири програма које подржава, за шта је из буџета издвојено две и по милијарде динара. 

"Ове године, и прошле, највише су заинтереовани наши грађани за куповину опреме, за тај програм. Сви предузетници који се баве производном и грађевинском делатношћу, на пример, они могу првенствено да конкуришу и који су последње две године радили добро. Ова средства су препозната од ЕУ као добар програм и они су се ове године укључили заједно са нама. Дали су бесповратна средства, такође, и техничку подршку - 11 милиона евра и наших 1,9 милијарди динара, то је негде око 3,1 милијарде ове године опредељено за куповину опреме за наша предузећа. То је стварно одлично", навела је Атанацковићева.

Према њеним речима, ту су 25 одсто бесплатна средства од вредности опреме и уз пет одсто свог учешћа, а остатак иде преко лизинг кућа и лизинг банака које имају уговоре са Министарством привреде и са врло повољним кредитима.

"То је стварно нешто најповољније за наше предузетнике, они то препознају и користе стварно доста", нагласила је Атанацковићева.

Свако ко буде конкурисао на време и буде имао подлогу, каже, добиће сигурно средства, јер је софтвером процедура поједностављена.

"Брзо иде и по редоследу како буду конкурисали", наводи Атанацковићева.

Пет милиона динара је максимална вредност бесповратних средстава, а минимална 500.000 динара, с тим што могу све да виде на сајту preduzetnistvo.gov.rs, Министарства привреде и Развојне агенције Србије.

"У Министарству привреде 8. јуна биће велики скуп и предузетника и свих учесника, ту ће бити и представник ЕУ и Привредне коморе. Представићемо програм детаљније, тако да ће и преко локалних станица моћи предузетници да се упознају и конкуришу што пре и добију средства", нагласила је Атанацковићева.

Напомиње да је сада највише заинтересованих око еколошких ефеката за соларне панеле.

"Имају ту шансе доста да конкуришу и добију и да смањимо бар утрошак електричне енергије", закључила је Атанацковићева.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи