Браун позвао на опште смањење каматних стопа

Британски премијер Гордон Браун затражио у Вашингтону смањење каматних стопа и доношење фискалних стимулативних пакета широм света. Улози свакога од нас били би много сигурнији ако би цео свет предузео мере за гашење сивих банкарских система и офшор пореских оаза, закључио је Браун.

Хајде да сви радимо на смањењу каматних стопа широм света и доношењу стимулативних пакета у складу с дубином рецесије и размерама опоравка који морамо остварити, апеловао је британски премијер Гордон Браун приликом говора у америчком Конгресу.

Браун је рекао да се не може очекивати да САД и неколико других земаља саме сносе сав терет поновног успостављања привредног раста.

Британски премијер биће домаћин самита Групе 20 развијених земаља и привреда у успону следећег месеца у Лондону, на којем жели да постигне споразум о координираном плану за подстицај светске привреде која се суочава с најдубљом кризом од 30-их година прошлог века.

"Помислите само шта би наше појединачне акција, уколико би се ујединиле, могле значити. Могле би довести до стабилизације свих банака, а не само неких. Кад би сви донели фискалне стимулативне пакете, њихов ефекат би био многострук", указао је Браун.

Браун је оценио да су "данашње финансијске институције толико повезане да нека лоша банка, било где у свету, представља претњу било којој другој банци".

САД и Велика Британија реструктуришу банке, али "колико би само били сигурнији улози свакога од нас ако би цео свет заједнички предузео мере за стављање ван закона сивих банкарских система и офшор пореских оаза", закључио је Браун.

Обама уверен у успех мера за опоравак привреде

Амерички председник Барак Обама је приликом јучерашњег састанка с британским премијером у Овалној канцеларији Беле куће изразио уверење у успех мера за заустављање кризе и опоравак привреде у САД и у свету.

"Потпуно сам сигуран да ће кредити поново кренути, да ће компаније поново наћи могућност за улагање и да ће се људи поново запошљавати", рекао је Обама.

Главне теме њихових разговора биле су мере за сузбијање светске финансијске и економске кризе, тероризам и глобална сигурност.

Британском премијеру је указана част тиме што је постао први европски лидер који се сусреће с Обамом откако је 20. јануара ступио на дужност америчког председника.

Браун се пред посету Вашингтону заложио за глобални "њу дил", како би се изашло на крај с економском кризом која је нанела ударац привредама широм света, од Америке до Азије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи