Читај ми!

Како је царство јагода у Војводини окупило младе пољопривреднике

Удруживање малих пољопривредника у задруге само је један од начина да се млади задрже у селима, па зато њихово оснивање подстичу општине, покрајинска и републичка влада. Најбољи пример је Општина Нова Црња, која годишње издваја из буџета знатну финансијску помоћ. За ову годину предвидели су три милиона динара.

Иако се убраја међу млађе задруге у Војводини, "Царство јагода" из Војводе Степе, основано прошле године, за кратко време постало је препознатљиво по производњи и продаји јагода како на домаћем тако и на иностраном тржишту.

Посебно охрабрује то што су чланови задруге млади произвођачи који су одлучили да остану у овом пограничном селу.

"Ове године пролеће је било неповољно за јагоду, фебруар је био јако топао, а онда је нагло захладнело, али мимо свега тога на 10.000 садница под пластеничком производњом очекујемо принос од четири и по до пет тона, што је задовољавајуће. Цена ове године је коректна оправдавајућа је за рад и труд", наводи Лука Опачић, директор Задруге "Царство јагода".

Указује да се јагода на мало продаје по 500 динара по килограму, а на велико око 400 динара.

Никола Толчин из Војводе Степе наводи да је један од најмлађих произвођача јагода.

"У свет јагодарства ушао сам прошле године када сам добио подстицај од Општине Нова Црња, тада сам могао да се упутим у свет пољопривреде. Задруга ми је конкретно донела лакши пласман производа, свакако стручну помоћ, лакшу и јефтинију набавку материјала који је потребан за узгој јагода", објашњава Толчин.

Како млади произвођач повратар види перспективу у овом банатском селу?

"Свакако мислим да има перспективе, да је заправо пољопривреда будућност и мислим да би сви требали да се окренемо овом виду производње јер је у питању храна, а самим тим воће поврђе које је здраво и које је потрошна роба која се користи константно", оцењује Толчин.

У локалној самоуправи Нова Црња већ неколико година из општинског буџета издвајају знатна средства за ове намене.

"Ми њих подстичемо зато што имамо наш универзални и добро познати конкурс за младе пољопривреднике. Ми сваке године одвојимо три милиона динара", наводи Драган Даничић заменик председника Општине Нова Црња.

Указује да је у току конкурс и да траје до 19. маја.

"Ми одвајамо 100.000 динара по једном пољопривредном газдинству и то је њима довољно да започну један свој бизнис. Када започну и када се нађу у том бизнису и тој култури коју желе да гаје они после постају јачи, конкурентнији на тржишту и онда добијају кредите покрајине и републике", додаје Даничић.

Указује да општина добија младе, успешне креативне људе који овде живе од свог рада и својим газдинством промовишу и своју општину.

Већ сада има наговештаја оснивања сличних задруга и у другим банатским пограничним местима јер, како нам тврде произвођачи, бављење воћарском и повртарском производњом далеко је профитабилније од ратарске производње.  

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи