Читај ми!

Енергетска криза сигурно поскупљује струју, али не пре лета

Струја мора да поскупи, али се још не зна када и колико, поручују из Владе и, као и цела Европа, апелују да се сви енергенти рационално троше. У Европској унији очекују ове седмице договор са земљама које траже изузеће од нафтног ембарга Русији. У том случају, шести пакет санкција биће на бриселском столу поново, у понедељак 16. маја.

Челници Уније ове недеље у енергетској офанзиви – са чланицама које траже изузеће од нафтног ембарга Русији разговара се на више колосека. Мађарски премијер Орбан, који је најгласнији противник санкција, после телефонског разговора са француским председником Макроном, кратко је поручио – има напретка, али договор захтева још рада. Из Брисела и Француске су потврдили да су предложени различити рокови за тај ембарго за чланице које зависе од руске нафте.

"Признајемо да су Мађарска и друге земље које немају излаз на море у веома специфичној ситуацији, која захтева да пронађемо конкретна решења. О томе се разговара", рекао је портпарол Европске комисије Ерик Мамер.

"Мислим да бисмо могли да постигнемо договор ове недеље, барем је то циљ француског председавања Савету Европске уније, на томе радимо даноноћно", тврди француски министар за европске послове Клемент Боне.

Последице кризе су све скупљи енергенти. Анализе у Аустрији показале су да свако осмо домаћинство није у могућности да плати рачуне за струју и грејање. А италијанска предузећа која користе гас су пред колапсом.

"Повећање цене гаса је велики изазов и проблем са којим се суочава привреда, али и цела Италија, с обзиром на то да је у Италији гас већ поскупео три пута. Ризикује се затварање великог броја преузећа", објашњава председник Коморе индустријалаца Италије у Србији Патрицио дел Тос.

Цене гаса и струје у Србији још мирују, али се најављују поскупљења 

Код нас, цене и гаса и струје још мирују. Али у наредном периоду струја мора поскупети, јер је то, кажу у Влади, неопходно због енергетске кризе, али и урушавања ЕПС-а који мора да буде стуб енергетске стабилности земље.

"Нема више јефтине енергије, нема већ одавно, али ми се чини да смо то ми ставили са стране. Све је у последњих годину и по дана поскупело – нафта, угаљ, пелет, и сасвим је логично, математички, економски и финасијски да треба да се деси и поскупљење електричне енергије", каже министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.

Министарка објашњава да ако хоћемо да се спремамо за зиму, то треба да урадимо што пре, зато што је ово време изазовно и тешко.

"Криза неће стати, и енергетика и јесте и биће питање безбедности сваке државе. Суштина је у томе да је ЕПС најзначајније предузеће, суштина је да из ове кризе ЕПС мора да изађе на ногама, а не на коленима. Суштина је да сви заједно, и држава и грађани, морамо да учинимо све да тај ЕПС опстане, јер енергетика и почиње и завршава у ЕПС-у", наглашава министарка.

Како би се од скупих енергената заштитила најугоженија домаћинства, ускоро ће бити донета Нова уредба о енергетски угроженим купцима. Од ње се очекује да вишеструко повећа број корисника повластица за гас, а три пута више за јефтине киловате струје. Биће уведене и олакшице за рачуне за грејање.

"Ми смо уредбу променили, критеријуме проширили, није више питање само колика вам је плата, него колико трошите електричне енергије, направили смо одређене зоне. И по нашој процени, негде око 200 угрожених домаћинстава би могло да користи уредбу о угроженоом купцу, да има нижи рачун за електричну енетргију. Негде око 1.500 домаћинства код гаса и негде око 50.000 домаћинстава за топлотну енергију", наводи Михајловићева.

ЕПС још није поднео захтев за повећање цене

Подсетимо, ЕПС још није поднео захтев за повећање цене струје Агенцији за енергетику.

Закон обавезује Агенцију да месец дана раније обавести грађане о промени цене струје и гаса.

По свему судећи, старе цене струје биће и следећег месеца.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи