Читај ми!

Отворени Балкан, како до посла у три земље без баријера

Грађани Србији, Северне Македоније и Албаније моћи ће да се уз идентификационе бројеве "Отвореног Балкана" запосле у тим земљама без икаквих даљих административних баријера. Ненад Ђурђевић, саветник председника Привредне коморе Србије каже да се очекује да крајем маја буду издати први бројеви. Недостатак радне снаге у све три земље је у области пољопривреде, грађевине, угоститељства и туризма, наводи Ђурђевић.

Слободан приступ тржишту рада на Западном Балкану и поступак који то омогућава регулисани су споразумима који су потписани крајем децембра у Тирани.

Ненад Ђурђевић рекао је за РТС да је предвиђено да грађанин који жели да се запослени у неку од ове три земље, преко портала е-Управа унесе своје податке, те да на тај начин добијa идентификациони број иницијативе "Отворени Балкан".

Према његовим речима, Привредна комора Србија је активно укључена у цео процес, али није директно надлежна, те да се очекује да бројеви буду издати крајем маја, а да на самиту у Скопљу, почетком јуну, буду издате прве личне карте.

"У току су разговори надлежних институција на техничком нивоу, како би се те шеме повезале да до крајем маја имамо могућност за издавање такозваног електричног идентификационог броја, на основу кога ви добијате личну карту", објашњава Ђурђевић.

Истиче да је циљ да исти поступак буде и у Србији, Северној Македонији и Албанији.

"Циљ је да потпуно, на четири језика, на порталима е-управе буду доступне информације: на три домаћа језика: албанском, македонском, српском и енглеском", објашњава Ђурђевић.

Према његовим речима, циљ је и да сва правила буду слична и у складу са нормама ЕУ.

"Осим повезивања ове три државе на тржишту радне снаге, циљ је и да се све што се договара буде у оквирима ЕУ. Није наш циљ да се створи одвојено тржиште мимо света, него тржиште које сутра може равноправно да се прикључи јединственом тржишту ЕУ", објашњава Ђурђевић.

Споразум подразумева једноставније процедуре за улазак, кретање, боравак и рад. На питање да ли је радна дозвола трајни документ, Ђурђевић каже да ће највероватније бити везане за период који је предвиђен уговором са послодавцем, али да се још разговара о томе.

Истиче да се у све три земље примећује недостатак радне снаге у области пољопривреде, грађевине, угоститељства и туризма.

Каже да се и у оквиру иницијативе "Отворени Балкан" разговара и о признавању квалификација грађана коју су стекли у матичној земљи.

Истиче да је главна позитивна страна "Отвореног Балкана" изградња поверења.

"Иницијатива води изградњи поверења између политичких лидера, институција, појединаца. Ствара атмосферу у којој боље послујете и сарађујете", закључује Ненад Ђурђевић, саветник председник Привредне коморе Србије.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи