Читај ми!

Фантомске фирме оштетиле буџет за око 20 милиона динарa

У прва три месеца ове године Пореска полиција је открила 53 фантомска прадузећа, која се оснивају ради избегавања плаћања пореза или прања пара. Новина су она која настају да би уз фиктивне папире зарадила на враћању ПДВ-а. Због тога је пред празник ухапшено осам особа, а прва таква фирма откривена је прошле године.

Ако сива економија има нијансе, онда су фантомска предузећа најтамније пословање. У троуглу Баточине, Новог Пазара и Сурчина, у такав посао удружило се осам лица, по свему специфично организованих.

"Власник је регистровао 15 фантомских предузећа на своје име и на имена својих помагача, и да су они у ситуацијама када су се државни органи интересовали за неко од тих предузећа преносили власништво на индијске држављане, на основу неких овлашћења о заступању страних држављана, која је имао један од организатора поседовао и злоупотребио", каже Иван Ивановић, координатор сектора Пореске полиције.

На име враћеног ПДВ-а, из буџета им је исплаћено више од 8 милиона динара. За сада су откривене две легалне фирме које су користиле њихове услуге.

"Власници ових фантомских предузећа су новац који су добијали од тих предузетничких радњи, подизали са текућих рачуна и враћали уплатиоцима уз задржавање провизије", објашњава Ивановић. 

Та провизија је износила и до 10 одсто.

Да је за оне који се баве пореским преварама оснивање таквих фирми уносно, указује податак да су за мање од годину дана из државне касе присвојили око 20 милиона динара.

"Ова појава је апсолутно заступљена и у ЕУ. Када говоримо о ненаплаћеном ПДВ-у, он је оквирно процењен на нивоу од око 160 милијарди евра годишње. Од чега оквирно једна трећина припада неком виду ПДВ превара", Павле Кутлешић, порески саветник из предузећа "Дилоит".

Европско искуство указује да је најефикаснији начун борбе, потпуна дигитализација пореског и финансијског извештавања. Важан корак у том правцу код нас је што се у мају прелази на Е-фактуру, за почетак у јавном сектору.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи