Читај ми!

Рецепт против јалове земље, све више произвођача се окреће одговорној пољопривреди

Глобални покрет "Свесна планета спасимо земљиште" настао је као реакција на прорачун Уједињених нација по којем је половина светског пољопривредног земљишта сиромашна и ако наставимо овим темпом, више од 90 одсто замљишта би могло да постане неплодно до 2050. године. Зато се произвођачи хране у Србији све више окрећу одговорној пољопривреди.

Анализа земљишта и вођење књиге прскања биља постали су обавезни део сваке тржишне производње. Поштовање рокова при употреби хемијских препарата и, кад год је могуће, њихово избегавање - правила су добре праксе пољопривредника у Србији. 

Уз законске обавезе, једнако је важно поверење и поштење, кажу Марковићи који са једног хектара земљишта под пластеницима, више од пола века, за Београђане беру свеже поврће. Породично предузеће добро ради, пошто је породица велика. Изазови зато нису мањи, али се лакше поднесу.

Књигу прскања поврћа за ово домаћинство уредно води Пољопривредна апотека у којој се снабдевају препаратима за заштиту и прихрану плодова. Дилеме у вези са остатком пестицида у поврћу нема пошто је све што произведу за купце и на њиховој трпези. Сваке сезоне у сарадњи са Пољопривредном стручном службом анализирају земљиште, а резултати су надасве добри.

"На овом подручју пошто су већином повртари знају вредност органске материје и стајњака па и даље користе то основно ђубрење што побољшава структуру и одржава плодност земљишта", рекла је Анка Качаревић из ПССС Београд.

На гориво, хемију и грејање као најскупље ставке у производњи поврћа, у последње време додаје се и цена стајњака. Органско ђубриво најпре треба наћи, а онда издвојити четири динара за килограм.

"Велика је ставка сад и то. Ено у онај велики пластеник, 30.000 дам само за стајњак за 1 сезону", рекао је Љубиша Марковић из Великог Села

Није лако да се на све ратарске бриге дода још једна - брига о квалитету земљишта у будућности, али оно што ће наследити унуци - нема цену.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи