Читај ми!

Цена сунцокрета обрадовала произвођаче, а забринула прерађиваче

Добра цена сунцокрета прошлогодишњег рода обрадовала је произвођаче али је забринула прерађиваче и купце. Због честе промене цене уља на домаћем тржишту и забране извоза, прерађивачи не коментаришу цену уља јер се често мења, али истичу да га има довољно и да не виде разлог за забрану извоза.

У фабрици уља "Банат" у Новој Црњи ради се у три смене у току је прерада сунцокрета прошлогодишњег рода, као и уговарање за ову годину.

"План је да целокупну количину зрна сунцокрета прошлогодишњег рода прерадимо до половине маја када бисмо ушли у процес реализације ремонтних активности и спремно дочекали почетак нове сезоне прераде. План је да прерадимо преко 80.000 тона уљарица и да произведемо преко 30.000 тона уља и сачме различитог квалитета чиме ћемо омогућити пуну упосленост производних капацитета и допринети реализацији својих пословних циљева", рекао је Марко Тодић, директор фабрике уља "Банат".

У земљорадничкој задрузи "Пласт" у Српској Црњи све је спремно за почетак сетве.

"У овој години смо уговорили око 400 хектара што је на нивоу прошле године, односно на нивоу вишегодишњег просека. Обезбедили смо сав репроматеријал, незнатно је поскупило семе, хемија, вештачко ђубриво је вишеструко отишло у односу на претходну годину. Међутим, оно што је интересантно рећи, бар што се наше задруге тиче, није дошло до смањења уговарања и примене вештачког ђубрива, тај ниво се нешто мало и повећао, разлог томе је свакако прошлогодишња цена сунцокрета која је заиста коректна", каже Зоран Зечевић из задруге "Пласт".

И индивидуални пољопривредни произвођачи спремно дочекују сетву.

Петар Стојановић из Српске Црње каже да је репроматеријал обезбеђен:

"Што се тиче структуре сетве на мом имању то ће бити око десет хектара, јер имам тропоље и не одустајем од тога без обзира и на најаве цене јер рачунам да ће и цена пољопривредних производа као што су пшеница и кукуруз бити истовремено висока и да ће то оправдати ову скупљу сетву која ће дефинитивно бити знатно скупља. Очекујемо да ће и цена бити повољнија, тако да ће све бити урађено у оптималном року."

Планирано је да се у Србији сунцокрет сеје на површини од 250 до 260 хиљада хектара и, уколико то дозволе временске прилике, сетва би требало да се заврши до првог маја.

среда, 02. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи