Читај ми!

Програм "Опоравак и развој" – привредницима први пут кредити са роком отплате од 12 година

Министарство привреде позива привреднике да конкуришу за инвестициони програм "Опоравак и развој". То је први пут да се привреди преко Фонда за развој нуде кредити са роком отплате од чак 12 година и периодом мировања од две године. Државни секретар у Министарству привреде Милан Љушић каже за РТС да ће каматне стопе по којима ће се задуживати држава само бити пренете на крајње кориснике.

Милан Љушић каже да су претходну годину искористили за састанке са привредницима из Србије и да је једно од главних питања било дугорочно финансирање.

"На основу тога је Министарство привреде, у сарадњи са Европском инвестиционом банком, обезбедило кредитна средства и Влада је усвојила уредбу, где први пут одобравамо кредите на 12 година, а самим тим смо увели и грејс период у трајању од две године", објашњава Љушић.

Наводи да је од Европске инвестиционе банке повучен кредит од 90 милиона евра и да ће средства бити пласирана у периоду од шест и 12 година.

"Када говоримо о пласманима, пројектована каматна стопа за 12 година биће 1,5 одсто, а за период од шест година 0,9 одсто. Планирали смо повлачењем средстава да кредите пројектујемо директно на кориснике, без икаквог маржирања", истиче Љушић.

Каже да ће зато каматне стопе по којима ће се задуживати држава само бити пренете на крајње кориснике.

"Финансираћемо и нематеријална улагања"

Милан Љушић истиче да су кредити првенствено намењени микро, малим и средњим предузећима, али да је кредитна линија проширена и на предузећа средње докапитализације.

"Поред прерађивачке индустрије и грађевине, коју генерално финпредузећа средње докапитализацијеансирамо и кроз друге уредбе, проширили смо кредитну линију на све индустрије. Ту је туризам, транспорт, услужне делатности... Гледали смо да обухватимо што шири спектар привреде", наводи Љушић.

Каже да се кредити пре свега односе на изградњу, доградњу и куповину производних и продајних објеката.

"Поред тога, моћи ћете да користите и за транспорт, шлепере, камионе... Моћи ћете да користите и за разне друге услужне делатности. Идемо чак до те фазе да ћемо финансирати нематеријална улагања попут набавке софтвера. Заиста је широка лепеза која обухвата најшири спектар привреде, што нам је и био циљ", каже Љушић.

Наглашава да ова кредитна линија не подразумева бесповратна средства.

"Ово је веома повољна дугорочна кредитна линија коју из средстава Европске инвестиционе банке држава покушава да пренесе на привреднике", објашњава Љушић.

среда, 02. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи