Читај ми!

Бриселска рампа на руске енергенте – како би потпуни ембарго погодио Европу, а како Москву

Европски парламент усвојио је резолуцију којом се траже додатне казнене мере против Русије, укључујући и потпуни ембарго на све руске енергенте. Посланици су позвали Унију да искључе Русију из Г20 и других међународних организација, попут УНХРЦ-а, Интерпола, Светске трговинске организације, Унеска. Траже и да санкције обухвате руску савезницу Белорусију, како би Москви пресекли заобилазне путеве.

Европски парламент у резолуцији, за коју је гласало 513 посланика, а против је било њих 22 и 19 уздржаних – позива на до сада најоштрије санкције Русији, укључујући хитно увођење потпуне забране увоза руске нафте, угља, нуклеарног горива и гаса.

Парламент тражи и забрану свих руских банака, друмског терета и уласка свих пловила повезаних с Русијом у територијалне воде и луке Европске уније.

"Ово је веома, веома важан тренутак и значајан корак. Мислим да је став овог Парламента јасан и шаље најснажнију поруку подршке људима на линији фронта у Украјини", наглашава председница Европског парламента Роберта Местола. 

Оно што је извесно, прва забрана би уследила већ половином августа – и то за увоз руског угља. За нафту и гас још нема сагласности.

Пошиљка за Мађарску

Мађарска понавља да је против санкција руском енергетском сектору. А усред новог ембарга, у Будимпешту је авионом из Русије стигло гориво за нуклеарну електрану.

"Гориво за нуклеaрку Пакш је увек стизало из Русије, железницом преко Украјине. Нажалост, то више није могуће, па смо морали да пронађемо алтернативни начин за допремање. Та пошиљка је у Мађарску стигла преко ваздушног простора Белорусије, Пољске и Словачке уз одобрење све три земље", каже Петер Сијарто, министар спољних послова и трговине Мађарске.

Зависност од руског гаса

Предложено пооштравање санкција треба да прати и план за обезбеђење сигурности снабдевања Уније енергијом.

Бриселска рампа на увоз руске нафте и гаса одсекла би, кажу, знатан извор прихода Москви, али би истовремено погодила европске економије и подстакла раст цена тих енергената.

Ослободити се зависности од руског гаса, за већину чланица је и тежак и спор подухват, па траже решења.

Италијански премијер Марио Драги каже да нове санкције и на енергетском фронту, Италија снажно подржава.

"Ови трошкови су неодрживи за било који државни буџет. Морамо пронаћи нове алате за њихово решавање и истовремено осигурати да се ти ресурси троше ефикасно, а ја бих додао искрено", наводи Марио Драги.

Марк Руте, премијер Холандије истиче да морају да буду прагматични.

"Изван Европе, Италија и Холандија ће заједно са нашим индустријама проценити које су могућности и алати. Тако мора да буде, иначе постаје идеологија. Не желимо да правимо идеологију цене гаса. Ради или не ради. Ми проверавамо и онда одлучујемо", каже Руте.

Шта је са берзама

Сенат Сједињених Америчких Држава подржао је закон о забрани увоза нафте из Русије.

А на берзама шаролико: евро је на најнижем нивоу у последњих месец дана, док долар расте и на двогодишњем је максимуму, расте и рубља.

Цена гаса стагнира између 1.200 и 1.300 евра, док је цена нафте у паду: барел је 100 долара.

Томе је, осим 60 милиона барела нафте из америких стратешких резерви, допринело и 180 милиона барела које ће у наредних пола године пласирати Међународна агенција за енергију, како би умирила нафтно тржиште.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи