Читај ми!

Још данас пријаве за субвенције од 100 евра за фискалне касе

Још данас привредници могу да се пријаве на порталу Пореске управе за субвенције од 100 евра по фискалном уређају и по продајном месту. Додатни рок за то почео је 15. марта, а до краја априла сви који послују са физичким лицима у обавези су да набаве нове фискалне уређаје и пређу на електронску фискализацију, каже помоћник директора Пореске управе Саша Дулић.

Саша Дулић објашњава да право на субвенције имају сви који тргују са физичким лицима, а од 1. маја они са Пореском управом могу бити повезани искључиво преко нових фискалних каса, што омогућава да сваки рачун у тренутку издавања буде видљив и порезницима.

Према његовим речима, држава је до сада пореским обвезницима за субвенције исплатила нешто више од пет милијарди динара.

"Већина пореских обвезника је то схватила озбиљно, пријавила се и искористила прилику да једну издашну субвенцију искористи за набавку фискалног уређаја", додаје Дулић.

Произвођачи фискалних уређаја брину хоће ли до краја априла имати довољно сервисера на терену за инсталирање фискалних уређаја, јер су многи тај посао оставили за крај пелазног рока.

"Пореска управа је са своје стране учинила све штоје било могуће, појачали смо капацитете за издавање безбедносних елемената и ту немамо никакво загушење. Већ смо издали преко 100.000 безбедносних елемента, односно картица", истиче помоћник директора Пореске управе.

Према његовим речима тачно је да постоји велики ризик да се крајем месеца, због пореских обвезника који су тај поступак одлагали, дође у ситуацију да на тржишту нема довољно сервисера.

"Оно што охрабрује у овом тренутку је да се сваког дана повећава број оних који улазе у систем. Током јучершњег дана смо достигли од милион примљених рачуна у једном дану и очекујемо да та цифра буде све већа. Оно што такође охрабрује је да велики системи самопуслуга, пумпи увелико прелазе на нови систем", наглашава Дулић.

Додаје да сви они који до 1. маја не буду прешли на нови систем практично неће поштовати Закон о фискализацији.

"Пореска управа ће на неки начин осмислити планове својих контрола и деловати", поручује Саша Дулић.

Нови закон је проширио обухват оних који су у обавези да имају фискалне касе. Прошле недеље су протестовали пијачари уз захтеве да они буду изузети.

"Што се тиче пијаца ту је ситуација јасна. Сви они који производе пољопривредне производе и продају их на пијаци, без обзира на то како су организовани, као индивидуални произвођачи или регистрована пољопривредна газдинства, не морају да имају фискалне касе. Сви они који своју робу, било коју врсту робе, на пијаци продају тако што су је претходно негде купили морају да имају фискалне уређаје", каже помоћник директора Пореске управе Саша Дулић.

среда, 02. октобар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи