Читај ми!

Ко има користи од српско-словеначке берзе струје

Директор српске берзе струје "Сепекс" Милош Младеновић рекао је за РТС да ће регионална берза струје "Адекс" пружити могућност учесницима да имају хармонизовану трговачку и клиринг платформу за регионе централне и југоисточне Европе, а са друге стране представља узор и пример осталим земљама. Младеновић указује да се цена струје стабилизовала на новом високом ниву између 200 и 250 евра по мегават-сату.

Србија и Словенија оснивају регионалну берзу струје за централну и југоисточну Европу. Седишта берзе су у Љубљани и Београду. Србија, иначе, већ има берзу струје.

Цена електричне енергије од летос бележи историјске рекорде – од првог априла струја је поскупела за бројне европске потрошаче. Мегават сат је прошлог месеца достизао и 240 евра.

Нова берза радиће под именом "Алпско-јадранско дунавска берза електричне енергије" скраћено – "Адекс". Она је настала повезивањем српске и словеначке берзе, а оснивачи су предузећа за пренос струје две земље - "Електромрежа Србије" и словеначки опертор "Елес".

Милош Младеновић, директор српске берзе струје "Сепекс", рекао је за РТС да је то велика вест, пре свега, за стручну јавност, за тржиште електричне енергије у Србији, али и за тржиште електричне енергије у региону југоисточне и централне Европе.

"Сепекс је настао као авангарда у овом региону пре пет година, ово оснивање прве регионалне берзе је на неки начин оживљавање те идеје на основу које је Сепекс настао, није настао само као потреба нашег тржишта већ као идеја за успостављање регионалног спот тржишта елетричне енергије", каже директор српске берзе струје "Сепекс".

Према његовим речима, Адекс ће оснивањем пружити могућност учесницима да имају хармонизовану трговачку и клиринг платоформу за регионе централне и југоисточне Европе, а са друге стране представља узор и пример осталим земљама у региону.

"Србија једина има берзу електричне енергије. Сепекс је заслужио релевантну позицију што доказује и ово удруживање. Овом синергијом и удруживањем капацитета српске и словеначке берзе први краткорочни бенефит ће бити успостављен унутар дневног тржишта у Србији, то је недостајући део у тој укупној слагалици српског тржишта електричне енергије", каже Младеновић.

Са друге стране, убрзаће процес интеграција српског тржишта електричне енергије у јединствено европско тржиште путем процеса спајања тржишта. 

Цена струје

Младеновић указује да се цена струје стабилизовала на новом високом ниву између 200 и 250 евра. Цена се неће враћати на ниво пре кризе, не само због рата у Украјини већ и због других разлога.

"Цене у Европи су на нивоу преко 200 евра, у Србији је од почетка године просечна цена на нивоу од 232 евра по мегават-сату", каже Младеновић.

Просечна цена прошле године је била на нивоу 114 евра по мегават-сату.

Према његовим речима, ове године из више разлога просечна цена ће бити на нивоу изнад 200 евра по мегават-сату.

"Једна од битних предности берзе је да увек имате енергије. Понуде и тражње увек има, код нас је пристуно 25 највећих европских учесника на тржишту, тако да нема бојазни да ће енергије недостајати", закључио је Младеновић.

среда, 02. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи