Читај ми!

Планетарни догађај у Дубаију је успешно завршен, Србија спремна и за Осаку

Уједињени Арапски Емирати су организовали излижбу на невереоватном нивоу, задали су високе стандарде, следећи домаћин ће имати веома тежак задатак када говоримо о стандардима који су им задати, рекла је за РТС министарка Татјана Матић. Наш павиљон је био посећен, тематске недеље посвећене туризму и савременим технологијама биле су најзанчајније, истакла је Матићева.

Током пола године сајма "Експо Дубаи 2020", на којем су учествовале 192 земље, било је - више од 23 милиона посетилаца. Од тога, павиљон наше земље посетило је више од милион и 200.000 гостију који су желели да виде шта српска привреда има и шта је понудила, кроз наступ више од 1.200 привредника.

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић која је била и генерална комесарка за "Експо" рекла је, гостујући у Дневнику РТС-а да се може рећи да смо максимално искористи наше представљање на "Експо Дубаију". 

Подсећа да је ова манифестација први пут организована на Блиском истоку.

"Уједињени Арапски Емирати су организовали изложбу на невереоватном нивоу, задали су високе стандарде, следећи домаћин ће имати веома тежак задатак када говоримо о стандардима који су им задати, по много чему је ова изложба била невероватна, по визуелном домету, по садржајима и по броју посетилаца", каже Матићева.

Додаје да је Србија била представљена јако добро. "Наш павиљон је био јако посећен, били смо у дистрикту који је био изузетно посећен, били смо међу најзапаженијим павиљонима. Ишло нам је на руку што смо били у том делу који је био прометан, на прави начин смо искористили предиспозиције да будемо примећени - то је била једна од успешнијих изложби поред оне у Шангају, пре пар година", рекла је Матићева.

Србија је у националном павиљону организовала девет тематских недеља. Матићева каже да је велики рад и труд уложен у организацију свих тематских недеља.

"Тематске недеље које су биле посвећене туризму и савременим технологијама биле су најзанчајније, али велику пажњу су изазвале и конкференције које су биле намењене некретнинама и конференцији посвећеној попљопривреди, прехрамбеној, фармацеутској, хемијској индистрији - преко 10.000 пословних контака је успостављено, 40 предуговора је потписано, са 100 земаља смо имали контакте и разговоре", подвукла је Матићева.

Даља промоција бизниса 

Ово је прва међународна изложба на теритоји Блсиког истока, понавља Матићева и додаје да је за нас то значајно јер је то један хаб који нам омогућава контакте и даљу промоцију бизниса, на Блиски исток, Азију и Африку.

"Када говоримо о пољопривредним производима, влада интересовање за даљи продор на афричко тржиште. Много земаља са Блиског истока се интересује за те гране наше индустрије - то је била прилика да се упознамо са инвеститорима", рекла је она.

"Србија бизнис хаб је основан и то је значајно било, он је јединствен, у скопу павиљона је радио, велику подршку је пружао нашим приврдницима током изложбе", истакла је Матићева.

Потписано је око 40 уговора и предуговора. Истовремено су отворена врата и за нова тржишта.

"Ово је један корак, искористили смо нашу шансу за успостављање контаката да се види каква је заинтересованост и који су сектори који изазивају пажњу у том делу света", каже Матићева.

Како привредницима олакшати пословање 

Према њеним речима, следећи корак је да се даље преговара о условима и начинима како можемо приврдницима да оклакшамо пословање у тим земљама.

"Почели смо преговоре о условима и о споразумима о слободној трговини, говоримо о одреженим царинама и таксама које су велике, са ПКС ћемо да преговарамо да би се одређене таксе и царине смањиле и да бисмо имали продор на афричко тржиште, које је занимљиво када говоримо о пољопривредним производима", напоменула је Матићева.

Када говоримо о савременим технологијама Блиски исток је заинтересован као и за грађевинску индистрију.

Туризам је изузетно привлачан, пре свега бањски, који је за УАЕ јако интересантан јер Србија је интересантно инвестиционо улагање, подвукла је она.

Србија је спремна за Осаку 

После спектакла у Дубаију, пред Осаком је тежак задатак да 2025. године понови или превазиђе овај успех. 

Каже да се Србија одавно спрема за Осаку и да је велики изазов пред организаторима.

"Спремни смо за Осаку. Премијерка је предала кандидатуру за Београд, за специјализовани Експо. Надамо се да ће Београд 2027. добити кандидатуру. Београд је право место и да ћемо показати свету да је овај регион има шта да понуди свету и културолошки и социолошки и економски и да мо дорасли таквом задатку, закључила је Татјана Матић.

среда, 02. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи