Читај ми!

Домаће месо од данас означено у продавницима – шта то значи за купце и произвођаче

У свим продавницама у Србији од данас би месо произведено у нашој земљи требало да има ознаку "пореклом из Србије". Агроаналитичар Горан Ђаковић за РТС каже да избором домаћег производа грађани бирају квалитет и такође подстичу домаћу привреду. Када купите домаће месo, знате да то што сте купили није потекло са фарме на којој се користи генетски модификована храна, истиче Ђоковић.

Горан Ђаковић каже за РТС да се на састанцима са пољоприведницима дошло до закључка да би продаја домаћих пољопривредних производа, нарочито меса, могла бити повећана уколико имају ознаку "произведно у Србији".

"Треба да укажемо купцима шта је произведено у Србији, јер они верују и знају да је бољи квалитет производа него увозни артикли. На овај начин подстичемо и пољопривредне произвођаче, кроз промоцију њихове производње", наглашава Ђаковић.

Избором домаћег производа, каже, грађани бирају и квалитет и подстичу домаћу економију.

Према речима Горана Ђаковића, нема никакве дилеме да је домаће месо бољег квалитета него увозно, јер се производи на фармама где се не користи ГМО храна.

"Самим избором домаћег меса, знате да то што се купили није потекло са фарме где се користи генетски модификована храна", истиче Ђаковић.

Каже да су цене меса осцилирале у претходном периоду, али да се то дешавало, како објашњава, зато што је пала тражња због ускршњег поста и да ће се после празника цене стабилизовати.

О извозу житарица и поскупљењима

Држава је донела меру забране извоза житарица, осим за земље региона, а Ђоковић сматра да је та мера ефикасна.

"Морали смо да стабилизујемо и сопствено тржиште да нам цене не би дивљале, а с друге стране да нам пшеница не би прекомерно отишла у извоз. Показали смо се као одговорни јер смо дозволили извоз за земље са којима имамо сарадњу", каже агроаналитичар.

Говорећи о поскупљању хране у Србији због рата у Украјини, Ђаковић наводи пример цене малина.

"Цена килограма малина индентична је цени млевене јунетине. Све се на свету мења, а топ вести су пољопривреда и храна", закључује агроаналитичар Горан Ђаковић.

среда, 02. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи