Читај ми!

Вулетић: Гаса на светском тржишту има довољно, оно што Америка нуди Европи је безначајно

Председник "Удружења за гас Србије" Војислав Вулетић каже за РТС да гаса на светском тржишту има довољно. Сматра да неће бити никаквих проблема са снабдевањем уколико они којима је потребан направе са "Гаспромом" договоре о испоруци. Верује да је компромис о начину плаћања са Русијом направљен и да ће све бити у реду када се банкари стварно буду договарали око могућности плаћања.

Према најавама, руска Централна банка и "Гаспром данас би требало да изнесу упутство за плаћање гаса рубљама. Кремљ је саопштио да прелазак на руску валуту неће бити у једном дану, већ постепен.

После синоћњег телефонског разговора немачког канцелара Олафа Шолца са руским председником Владимиром Путином, Немачка је саопштила да је добила уверавања да ће европски снабдевачи наставити плаћање у еврима или доларима.

Русија ипак не одустаје од наплате гаса у рубљама, али према јучерашњим изјавама може се закључити да мало олакшава целу ситуацију. Са друге стране, руска валута је неприхватљива за европске потрошаче.

Председник "Удружења за гас Србије" Војислав Вулетић сматра да је постигнут компромис и да ће данас све бити и договорено.

"Када се нека роба плаћа било којим новцем, то треба да буде прихватљиво. Видим да је Ватикан већ откупио за 10 милиона евра руске рубље. То је нормална појава, да се за одређену валуту купује одређена роба", каже Вулетић.

Истиче да је Русија у незгодној ситуацији јер су јој блокиране све банке осим "Гаспромове". "Пословање је веома отежано и она мора на неки начин да се брани", наглашава Вулетић.

"Гаса на светском тржишту има у довољним количинама"

Чека се званично упутство "Гаспрома" и руске Централне банке о плаћању. Иако су руске банке искључене из међународног платног промета, Вулетић каже да се може очекивати да стране "остану у свом бункеру", али да договор мора да се направи.

"Када се буду банкари стварно договарали око могућности плаћања, биће све у реду", сматра Вулетић.

Москва је потврдила да наредних дана следе договори са партнерима из Европске уније око детаља плаћања. Вулетић каже да ће земље Европске уније да направе договор какав њима највише одговара, у договору са испоручиоцем робе.

Земље Европске уније јуче су активирале кризне планове за снабдевање гасом. Немачка влада је позвала и предузећа и домаћинства да смање потрошњу и штеде енергију.

Ипак, Вулетић истиче да гаса на светском тржишту има у довољним количинама.

"Зашто неко нема? Зато што није на време уговорио оно што је требало да уговори. Уопште не мислим да ће бити икаквих проблема са снабдевањем уколико они којима је потребан гас направе договоре са Гаспромом о испоруци. Ако робе има и постоје могућности да се пренесе до потрошача, не верујем да ће било која држава доћи у неповољну ситуацију, уколико то сама не буде желела", каже Вулетић.

"Време када су цене дивљале није последица нормалног пословања"

Зима је календарски прошла, али не и грејна сезона, и даље је велика потрошња гаса.

Вулетић каже да је потрошња још увек велика јер је хладан период, али да ће у тренутку када буде искључено грејање сав гас бити убациван у подземна складишта, што се увек ради.

"Нема разлога да се то не ради и ове године, осим ако нека политика не буде рекла другачије. Не верујем да ће иједан руководилац земље учинити да народу буде лоше", сматра Вулетић.

Објашњава да је време када су "цене гаса дивљале" није последица нормалног пословања, већ тога што су неке земље у Европи биле наговорене да не склапају уговоре са "Гаспромом".

"Нису склопили уговор, а они који су имали пуна подземна складишта гаса, сада су почели да се играју и да дижу цене ненормално јер није могуће да цена буде преко 1000 долара", наглашава Вулетић.

"То што Америка нуди Европи је безначајно"

Европска унија је већ постигла споразум са САД и рачуна на амерички течни гас, али Вулетић каже да су договорене занемарљиве количине и да Европа од тога неће имати никакве користи.

"Сваки кубик гаса је добродошао, али то што Америка нуди Европи је безначајно", истиче Вулетић.

Сматра да земље Европске уније у овом тренутку првенствено могу да рачунају на сопствени гас из лежишта у Холандији, Шкотској и Норвешкој и на увозни гас из Русије.

"Има гаса који се добија из Алжира гасоводима који иду преко Средоземног мора до Италије и Шпаније, има течног гаса који се добија од разних произвођача у свету, међутим то су мале количине за потребе којима Европа тежи", напомиње Вулетић.

среда, 02. октобар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи