Читај ми!

Рубље за гас – Европа покреће превентивне кризне мере снабдевања

Због инсистирања Русије да се гас плаћа у рубљама, Немачка и Аустрија упозориле су на несташице гаса и позвале на штедњу енергије. Владимир Путин је у одвојеним телефонским разговорима обавестио немачког канцелара Олафа Шолца и италијанског премијера Драгија да се промена у плаћању гаса у рубљама уводи јер је Европска унија замрзла девизне резерве Банке Русије. Немачка тврди да је Путин сагласан да европски партнери наставе да плаћају гас у еврима преко Гаспром банке, која није обухваћена санкцијама, а која ће та плаћања конвертовати у рубље. На берзама благи раст цене нафте, гаса и рубље.

Због бојазни да би Русија могла да заврне гасне славине, земље Европске уније покрећу превентивне кризне мере снабдевања гасом. Брисел најављује подршку чланицама у случају несташица. Немачка је активирала прву од три фазе плана за ванредне ситуације управљања залихама.

"У ситуацији смо да морам јасно да кажем да сваки уштеђени киловат-сат енергије помаже. Зато желим да спојим проглашење "фазе раног упозорења" са апелом компанијама, али и приватним потрошачима да помогну", каже Роберт Хабек, министар економије и енергетике Немачке.

"Спремни смо за сваки сценарио. Наравно, блиско ћемо сарађивати са државама чланицама како бисмо сви били спремни за било коју ситуацију", каже Франс Тимерманс, европски комесар за климатску политику.

Италија је у приправности, али чека потезе "Гаспрома" – да ли ће мењати уговор. Холандија поручује да ће кризне мере покренути када почну праве несташице. За Бугарску је плаћање гаса у рубљама неприхватљиво. А Пољска има амбициозан план.

"Увешћемо потпуни ембарго на руски угаљ и надам се да ћемо до априла, најкасније маја, потпуно обуставити употребу руског угља. Учинићемо све да престанемо да користимо руску нафту до краја године", каже Матеуш Моравјецки, председник Владе Пољске.

Званична Москва поручује да неће захтевати моменталну наплату у рубљама, и наредних дана очекују договор о томе са Европском унијом. Али истовремено, разрађују могућност проширења листе извозних производа који би се плаћали у рубљама.

"Има земаља које показују интерес за међусобне обрачуне у националним валутама. С обзиром на то да је престиж долара прилично пољуљан, прелазак на националне валуте је природан процес", рекао је Дмитриј Песков, портпарол Кремља.

И Србија, разрађује могућности снабдевања нафтом уколико јадрански нафтовод "ЈАНАФ" 15. маја обустави доток у панчевачку Рафинерију, јер је већински власник НИС-а, руски "Гаспром њефт", обухваћен санкцијама. У Министарству енергетике кажу и да предузимају мере за спречавање могућих поремећаја.

"Повећали смо залихе сирове нафте и деривата. Чекамо да добијемо потврду да ће Јадрански нафтовод наставити да функционише нормално, што је најбоља опција. А исто тако предузели смо мере како снабдевање српског тржишта дериватима не би било угрожено", каже Раша Којчић, помоћник министрa рударства и енергетике.

Последице санкција Русији и рата у Украјини већ угрожавају рад енергетских и рударских компанија.

Због све скупље струје, један аустријски снабдевач струјом пријавио је стечај, а један канадски рудник злата продаје сву имовину у Русији.

среда, 02. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи