Читај ми!

Како до биогаса уз помоћ тикве голице и која је рачуница

Нова стратегија ЕУ од "фарме до виљушке", предвиђа смањење употребе пестицида за половину, а вештачког ђубрива за петину. Домаћини из Новог Милошева усвојили су концепт "од њиве до трпезе", а ако примене и еколошке препоруке, иновације ће постати живот. Чоколадирана голица, заголицала је светска тржишта.

Све је почело изградњом биоенергане која годишње произведе 10 милиона зелених киловата. Прву бразду је, дизел трактор на биогас заорао прошле године у јесен.

"Трактор троши 20 литара нафте и двадесет метана, с тим што је метан дупло јефтинији у то је у укупној рачуници око 50 посто" каже Михало Баштованов.

Обрађују 800 хектара, на 300 тикву голицу, која са хектара даје око 2,5 тоне семена, док се око 35 тона остатка заоре, што повећава органску материју. Биомасу са пшеничних и кукурузних поља складиште и са комшијских њива откупљују као и стајњак, биогасно постројење то претвори у метан тј. струју и чврсто и течно органско ђубриво.

"Постоје и трактори који су сто посто посвећени природном гасу, појавили су се у серијској производњи тако да планирамо да се похвалимо са једним од таквих трактора", истакао је директор Срђан Бошњаковић.

Где год у свету да купите хладно цеђено, девичанско уље, брашно и путер од голице која је већ чоколадирана али ће се ускоро мешати и са лиофилизованом ариљском малином, строги стандарди ће вас довести до њиве где је произведена.

"Домаћин са пет хектара у кооперацији са нама може да када се одузму сви трошкови заради око 8,500 евра", рекао је Данијел Дрча, директор пољопривредне производње и прераде.

Тржишни потенцијал тикве голице потврђује Аустрија која годишње посеје око 50.000 хектар. План је да се наша, 200 година стара сорта голице олемка оплемени а подручје географски заштити.

среда, 02. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи