Читај ми!

Дневно на граничном прелазу Прешево–Табановце 600 камиона, чекања четири минута

Примена споразума у оквиру иницијативе "Отворени Балкан", зелених коридора за промет робе, почела је почетком године. Потписнице су Србија, Албанија и Северна Македонија. Дневно на граничном прелазу Прешево–Табановце региструју у просеку 600 камиона. Када камион дође на прелаз задржавање није дуже од четири минута.

Kада роба крене из Србије ка Северној Македонији, креће и најава. На самој граници чекања су минимална.

Анкетирани возач камиона каже да је раније чекао сат до два, а сада 10 минута.

"Овај гранични прелаз за камионе јесте по протоку најбржи од свих граничних прелаза које имамо. Када камион дође овде није дуже задржавање од четири минута што се тиче полицијског дела посла и царинског дела посла", истиче председник ПКС Марко Чадеж.

Земље потписнице споразума ускладиле су и међусобно признавање цертификата, па је цео поступак, укључујући и фитосанитарни и ветеринарски преглед,  поједностављен. Штеде време и сарађују, доступнија су тржишта.

Зоран Јовановски из Привредне коморе Северне Македоније каже да ће се видети табле, специјалне линије за камионе из три земље, заједно са свим олакшицама након царињења, фитосанитарним прегледима.

"Клима је практично створена, атмосфера за максималну регионалну и економску сарадњу", поручује Јовановски.

Србија и Северна Македонија највише размењују прехрамбене производе и грађевински материјал. Прошле године размениле су 2.300.000 тона робе, према подацима Привредне коморе.

среда, 02. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи