Читај ми!

Социјално-економски савет: Прописима уредити рад од куће

Социјално-економски савет Србије, на седници одржаној у Крушевцу, подржао је иницијативу Уније послодаваца за доношење квалитетног оквира за нове облике рада који су постали део праксе, као што је рад ван просторија послодавца.

Унија послодаваца Србије сматра да је неопходно пажљиво анализирати предности и мане рада ван просторија послодавца како би се осигурали са једне стране конкурентност домаће привреде, а са друге побољшали услови рада за запослене, наводи се у саопштењу Социјално-економског савета.

Додаје се да је потребно да се кроз адекватан оквир прецизира разлика између рада од куће и рада на даљину, увести могућност регулисања радног односа тако да запослени један део радног времена проводи код куће, дефинисати обавезе по питању опреме и средстава за рад, накнаде трошкова рада, као и обавезе послодаваца по основу безбедности на раду.

Указује се да су ови и многи други аспекти рада од куће тренутно нерегулисани и самим тим подлежу арбитрарној процени и одлуци, што није у корист ни послодаваца, а ни запослених.

Социјално-економски савет прихватио је још две иницијативе Уније послодаваца које се тичу области спорта и физичког васпитања.

Прва иницијатива је за промоцију спорта међу децом и младима, уз повећање броја часова физичког васпитања у школама, односно увођење овог предмета у високошколским установама.

Друга иницијатива је предлог за доношење Етичког кодекса у спорту са циљем да се едукује друштво и превентивно сузбију негативне појаве у спорту.

На седници је за новог председавајућег Социјално-економског савета изабрана проф. др Дарија Kисић, министарска за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Она ће функцију преузети 10. априла од досадашњег председавајућег Милоша Ненезића, председника Уније послодаваца Србије, и обављаће је у периоду од годину дана.

среда, 02. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи