Читај ми!

Шта ће бити главни аргумент за евентуална поскупљења нафтних деривата

На пољу енергетике очекују се највеће промене још од нафтне кризе из седамдесетих година. У Србији, од петка се примењује Уредба о ограничењу цена нафтних деривата која се односи на евродизел и европремијум БМБ 95. Цене ће се усклађивати сваког петка. Уредница портала Енергија Балкана Јелица Путниковић рекла је за РТС да ће главни аргумент за евентуална поскупљења горива у Србији бити цена сирове нафте.

Од петка се цене горива одређују једном недељно. Уредница портала Енергија Балкана Јелица Путниковић објаснила је да имамо информацију да маржа коју је држава одредила износи шест динара по литру, а да је за пољопривреднике на НИС-овим пумпама остала стара цена дизела.

"Најављено је, сви смо чули, да ће акцизе бити смањене за 20 процената и очигледно је да су смањене, чим је направљена дозвољена велепродајна цена за ове деривате и малопродајна која, у суштини, обезбеђује минималну зараду власницима бензинских пумпи, јер се већ чују протести око тога", казала је Јелица Путниковић.

Оценила је да је држава погрешила у томе што ни пољопривредници не могу да сипају гориво у канистере, пошто се већ јављају људи са села и говоре да им је најближа пумпа на 20-30 километара и додала да мисли да би ту требало да се нађе неко решење.

"Пољопривредници су раније имали по хектару који обрађују, а то су регистровани пољопривредници, зна се, ако неко има десет или 50 хектара, он има право на толико регресираног горива. Ако га потроши за нешто друго, следећу траншу ће морати да плати по економској цени. Мислим да би то требало да се у наредним данима реши, јер нам предстоји пролећна сетва", истакла је Путниковићева.

Додала је да ће, када се говори о одређивању цене петком, главни аргумент за евентуална поскупљења бити цена сирове нафте и да ће Министарство трговине сигурно у обзир узимати берзанске цене нафте приликом формирања цена.

"Лондонска берза је параметар за нас и верујем да ће преговори и завршетак кризе у Украјини утицати на то да нафта појефтини", навела је Јелица Путниковић.

Напоменула је да сама најава челника Европске уније да ће до 2027. године наћи решење да не троше енергенте из Русије подгрева причу о ценама.

"Зашто би садa, на пример, Русија веће количине нафте пласирала на тржиште, или нека од чланица ОПЕК-а од којих се такође захтевало да повећа пласман да би нафта појефтинила, када имамо такве одлуке. Биће ту неких скривених проблема које нећемо ни видети у првом маху, већ ће се они можда касније показати", истакла је уредница Енергије Балкана.

"Нафтом се тргује на берзи" 

Говорећи о енергетској зависности Европске уније од Русије, Јелица Путниковић је навела да тај проценат износи од 40 до 45 процената, када је реч о гасу, а да су процене за нафте различите и да се крећу од 20 до 30 одсто.

"Мало њих купи директно од руске нафтне компаније на самом налазишту. Нафтом се тргује на берзи и пуно нафте је у обрту. Неки трговац је купио од руске компаније нафту, па је после препродаје. Сад је питање колико у свим овим на поскупљења и нафте али наравно и гаса на берзама има утицаја финансијских, хеџ фондова, трговаца који хоће да зараде. Берза је зато и формирана, да би неко зарадио, не да би лакше дошао до робе", објаснила је Путниковићева.

Навела је да у Србији нема продаје горива на берзама, већ да власници бензинских пумпи могу да купе гориво из НИС-ове рафинерије или оно што НИС увози као нафтни дериват или да купе од компанија које имају своје бензинске пумпе и увозе из рафинерија у окружењу – "ОМВ", "Мол", "Хеленик петрол".

"Сад је питање шта се њима више исплати, пошто је гориво у Европи скупље, можда им је повољније да купе од НИС-а гориво по велепродајној цени, јер, на пример, у Аустрији је, како кажу вести, око три долара литар горива, значи скупље него у Србији", казала је Јелица Путниковић.

У Мађарској прорадио "дизел туризам" 

Говорећи о региону, Путниковићева је навела да је ситуација шаролика и да је у Црној Гори ушао у процедуру захтев привредника да се смање акцизе, а у БиХ су пољопривредници и привредници такође тражили смањење акциза како би гориво појефтинило.

"Мени је занимљива Мађарска. Мађари већ имају од, мени се чини, Нове године замрзнуте цене деривата, али је интересантно да сад кад је код њих прорадио енергетски, дизел туризам, јер су почеле комшије да долазе да танкују гориво на њиховим пумпама. Они су сад забранили да се странцима танкују у аутомобиле веће количине и забранили су камионима", истакла је уредница Енергије Балкана.

Оценила је да нафте и деривата има довољно и да у Србији нема проблема са допремањем сирове нафте и да се држави не исплати да ограничи продају горива.

"Ако се већ одрекла дела акцизе, да би се што више горива продало, значи да треба да се људи неометано возе. Чини ми се да смо сви почели да се преиспитујемо да ли ћемо трошити на гориво, да ли ћемо купити неке намирнице које су поскупеле. Једноставно, криза која је завладала у свету због Украјине некако све мало тера на размишљање", навела је Путниковићева.

"У неким земљама векна хлеба поскупела на више од једног евра" 

Када је реч о другим поскупљењима, Јелица Путниковић је навела да у Србији често поскупе разни производи широке потрошње и чак и при самој најави поскупљења струје и горива.

"Сад је добра ствар што су замрзнуте и цене уља, одређених врста брашна. Видећемо како ће то бити даље, јер су у неким земљама пекарски производи, на пример, векна хлеба је поскупела на више од евра. Сигурно је да ће бити тих поскупљења. Можда не основних намирница, али неких других које су нам потребне. То видимо сви када уђемо у пекару и видимо колико је обична кифла која је некада била двадесетак динара", казала је Путниковићева.

Навела је да је у Србији лакше заменити нафту него гас и да преко Турског тока стиже гас у количини која је уговорена.

"Што се нафте тиче, ми имамо везу са нафтоводом и добијамо је преко Хрватске, преко Јадранског нафтовода, али ако се, на пример, одлуче чланице Европске уније да пооштре неке мере према Русији, засад нису забранили Русији да продаје нафту у Европи, ми можемо имати проблем да ли ћемо бити оријентисани на неке друге видове снабдевања. То је један проблем који, надам се, неће доћи до реализације", навела је Јелица Путниковић.

Оценила је да Русија неће престати да извози гас у Европу и да су гас и нафта основни извори за пуњење руског буџета.

"Сигурно неће себи још отежати економску ситуацију. Мислим да ни Европа неће баш тако лако да се одрекне руског гаса, јер немају алтернативу и мислим да са те стране не треба да бринемо", казала је Путниковићева и додала да се нада да ће од петка остати исте цене горива због пада цене сирове нафте.

четвртак, 03. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи