Читај ми!

ЕБРД обезбеђује брзи интернет за 200.000 домаћинстава у руралним срединама

Европска банка за обнову и развој инвестирала је у Србију прошле године више од пола милијарде евра. Директор за Западни Балкан Матео Коланђели каже да је Србија прва земља у региону у којој финансирају - увођење широкопојасног интернета.

Просперитетна, функционална, тржишна економија мора да буде конкурента, зелена, инклузивна, да се њоме добро управља, да буде отпорна и интегрисана.

По мишљењу водећих економиста Европске банке за обнову и развој, ниједна земља још није стигла у тај рај. Србија има боље резултате од земаља у региону, али још касни за земљама Европске уније.

"Мислим да се Србија истиче као земља која је у региону најбоље изашла на крај са ковид кризом, са падом БДП-а у 2020. години од само 0,9 одсто, а затим снажним растом БДП-а од 7,4 одсто у 2021. Србија је имала мањи раст дуга што је одраз не само снажног раста економије већ и фискалне дисциплине без обзира на притиске за додатном потрошњом током пандемије", наводи Питер Санфи из ЕБРД-а.

У ЕБРД-у верују да ће се раст наставити и ове години, али су у даљим прогнозама суздржани.

"Најновија пројекција за Србију за 2022. годину, објављена у новембру прошле године предвиђала је раст од 4,3 одсто БДП-а што је изнад регионалног просека. Због трагедије у Украјини повећани су ризици, и свакако ће оставити велике последице на глобалну економију и то ће се прелити и на Србију", наводи Санфи.

Европска банка за обнову и развој је прошле године инвестирала у Србији више од пола милијарде евра. Добар део тих средстава је усмерен на унапређење дигитализације чему је посвећен овогодишњи извештај о транзицији.

"Србија је прва земља у региону у којој финансирамо увођење широкопојасног интернета. У другој фази обезбедиће се брзи интернет за 200.000 домаћинстава у руралним срединама", наводи Матео Коланђели, директор ЕБРД-а за Западни Балкан.

Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић подсетила је да је Србија увела најсавременији начин инстант плаћања, плаћање рачуна скенирањем QR кода, пренос новца само преко броја мобилног телефона, а међу првима у Европи имамо могућност да закључујемо финансијске уговоре на даљину захваљујући видео индентификацији.

"Ви сте у извештају навели да велики број земаља у којима Европска банка за обнову и развој послује, планира да уведе регулаторни 'сенд бокс' а ми смо га у Србији одавно омогућили", наводи Табаковићева.

Ових дана почиње нови програм дигитализованог добијања дозвола за пројекте обновљивих извора енергије. ЕБРД такође жели да ојача конкурентност српских компанија, пре свега малих и средњих предузећа у технолошком сектору, тако што ће им се олакшати приступ кредитима код партнерских банака.

четвртак, 03. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи