Читај ми!

Мисија ММФ-а у Београду, састанак са представницима НБС и Министарства финансија

Делегацијa Међународног монетарног фонда састала се у Народној банци Србије са представницима НБС и Министарства финансија, чиме је Мисија ММФ-а започела посету Београду, поводом друге ревизије аранжмана са Србијом. Представници ММФ-а имаће састанке и са другим представницима државних институција.

Мисију ММФ-а предводи Јан Кес Мартејн. Састанку у НБС присуствују гувернерка Јоргованка Табаковић и министар финансија Синиша Мали.

Представници ММФ-а, током дана, имаће састанке и са другим представницима државних институција.

Из НБС је саопштено да ће Мисија ММФ-а трајати до 23. марта, те да ће се током ње разговарати о актуелним фискалним, монетарним и укупним макроекономским кретањима, а биће размотрена и реализација утврђених квантитативних и реформских циљева економског програма.

Разговори се воде у оквиру другог разматрања резултата спровођења договореног економског програма, који је ММФ подржао саветодавним, нефинансијским 30-месечним Инструментом за координацију политике (Policy Coordination Instrument – PCI) који је одобрен у јуну 2021.

Прво разматрање спровођења економског програма окончано је у децембру 2021. када је Одбор извршних директора ММФ-а донео одлуку о успешном завршетку тог разматрања.

Одлука је донета без одржавања формалног састанка Одбора, што је могућност која се користи када се процени да формална дискусија није потребна с обзиром на добро спровођење мера економске политике и добре макроекономске резултате Србије, каже се у саопштењу НБС.

Прва Мисија ММФ-а, у оквиру новог аранжмана, одржана је од 11. до 22. октобра прошле године.

Мисија је тада оценила да се привреда Србије "одлично носи са изазовима које је наметнула пандемија ковида 19 и да је присутан снажан привредни опоравак, подржан значајним мерама власти".

Србија је у јуну 2021. склопила нови саветодавни аранжман са ММФ-ом – Инструмент за координацију политика (ПЦИ), који је саветодавног карактера.

Траје 30 месеци и не предвиђа позајмљивање новца.

Нови аранжман са ММФ-ом предвиђа различите реформске циљеве, који се односе на даљу реформу јавних предузећа, наставак реформе Пореске управе, на зелену агенду и друго.

Претходни програм ПЦИ одобрен Србији у јулу 2018. године.

Био је такође на период од две и по године, саветодавног карактера и није предвиђао коришћење финансијских средстава.

четвртак, 03. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи