Читај ми!

Српске јабуке у ратном вихору, како до руског тржишта и потражња за новим

Србија је прошле године извезла око 180.000 тона јабука на руско тржиште и остварила девизни прилив од око 90 милиона долара. Домаћи произвођачи овог воћа су, због ратних сукоба у Украјини и отежаних могућности транспорта у Русију, почели да траже нова тржишта за огромне залихе које још нису распродате. Пут Индије спремају се два шлепера са 40.000 килограма јабука.

Никола Котарац, директор Задруге "Воћар" из Сланкамена, рекао је гостујући у Јутарњем програму да су воћари у веома тешкој ситуацији.

Котарац је објаснио да су сопственим снагама направили Задругу и успели да направе хладњачу капацитета 3.000 тона, али да су 2.500 тона сада залихе, и да су воћари забринути јер и оно што су успели да продају нису наплатили.

"Ми смо послали два пробна шлепера за Индију, али та роба путује 27 дана. Индијско тржиште је још неистражено", нагласио је.

Александар Богуновић из Привредне коморе Србије рекао је да је највећи проблем извоза у Русију поред транспорта, платни промет и девалвација рубље.

Директор Задруге "Воћар" напомиње да је држава уложила у воћарство тако што је давала  субвенције више од 60 посто за жице, мреже и да Србија сада има боље засаде од италијанских па да држава мора да има интереса да их сачува.

"Поздрављам уредбу да се пшеница не може извести из земље, али кад је пшеница вредела 15 динара онда је важило тржиште, а сада када вреди 35 динара онда не важи", истакао је Котарац.

Како каже, ако се ништа не предузме млади људи који су подигли засаде ће отићи у иностранство и пропашће и засади које су они подигли.

Сајам у Берлину шанса за нова тржишта 

Представници воћара 3. априла путују на сајам у Берлину да би пронашли нове купце. Богуновић тим поводом објашњава да је сајам прилика где се праве послови.

"Успели смо да смањимо зависност од руског тржишта јер је пре само неколико година било 80 посто зависности извоза српских јабука од руског тржишта. То је смањено и сада је то 60 одсто", навео је Богуновић.

Додао је да су сада најинтересантније за извоз Индија, Вијетнам, Египат, и да би с њима  требало да сарађујемо.

"Руси и даље траже своју робу, постоје модели плаћања, питање је само колико отежано. Следеће недеље организоваћемо састанак 90 највећих извозника за руско тржиште, на коме ће да размене информације како би се направио план за даље", додаје Богуновић.

Директор Задруге "Воћар" види решење да ако воћари не успеју да продају своје јабуке, да држава откупи и подели војсци, школама, пензионерима.

"Очекујемо решење и за соларну електрану. Ми смо велики потрошачи струје, али морамо унапред да гледамо, ако немамо своју производњу струје, нећемо бити у могућности да платимо струју", истакао је Котарац.

Напоменуо је да воћари иду у Берлин да отворе нова тржишта и апеловао је на државу да не дозволи да се упропасте воћњаци.

Котарац каже да се у нашим великим маркетима јабука плаћа 90, 100 и више динара, али да то није српска јабука, већ пољска, а у Сланкамену се може купити српска јабука која је много укуснија за свега 40-50 динара.

Гост јутарњег програма каже да сви озбиљни засади имају добру цену и да она мора ићи горе јер цена енергената и ђубрива расте.

Котарац се нада да ће држава дати субвенције и да ће да се ангажује да помогне воћарима. Како каже и сами воћари су криви јер нису удружени и да би требало мало више да се побуне и преговарају са државом.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи