Читај ми!

Вучић: "Минт" ће отворити укупно 3.000 радних места у Србији

Кинеска компанија Минт за производњу ауто-делова отвориће у Србији укупно око 3.000 радних места, изјавио је председник Србије на отварању нове фабрике "Минта" у Лозници. Александар Вучић обишао је претходно радове на изградњи нове фабрике компаније "Минт" у Северозападној индустријској зони у Шапцу и најавио да ће већ за годину и по дана бити завршен ауто-пут Рума–Шабац. Железара у Смедереву неће престати да ради, истакао је председник Србије.

Након затварања Вискозе није било наде у опоравак Лознице, а онда је одлучено да се улаже у саобраћајну инфраструктуру и инвестиције су почеле да стижу, рекао је председник у свом обраћању.

"Најбоље време да се засади дрво било је пре 20 година, а друго најбоље време је сада, каже стара кинска мудрост и учи нас да се прилике не смеју пропуштати и да се морају користити. На нашу срећу, наши пријатељи из ‘Минта’ засадили су своје дрво на време и ја желим да се захвалим председнику Сију и нашим кинеским пријатељима који су увек промовисали добре односе између двеју земаља и ја сам им бескрајно захвалан", рекао је Вучић.

Додао је да је захвалан и због тога што након пропасти "Вискозе", у којој је радило 11.000–12.000 људи, сем једне чарапаре, није било озбиљне фабрике. Није било наде, није било шансе за опоравак, ничега.

"А онда смо почели да размишљамо како можемо да подигнемо Лозницу, цело Подриње, Мачву. И сем инфраструктурних радова које предузимамо и инвестиција које долазе у Лозницу и сем ауто-пута Рума–Шабац и брзе саобраћајнице Шабац–Лозница и обилазнице око Лознице од 13,6 километара, која је веома важна и за Минт и за Адиент и за српску Натуру, веома је важно да наставимо са развојем", рекао је Вучић.

Додао је да ће бити изграђено обданиште на Лозничком пољу, стадион од преко 30 милиона евра и да настају огромне промене у Лозници.

"Верујем да ћемо највећи број људи да задржимо и да ћемо моћи да ојачамо позицију Србије у читавом Подрињу од Бајине Баште до Лознице", нагласио је Вучић.

Додао је да му је веома драго што су кинески пријатељи имали поверења у нашу земљу.

"Минт има производњу на више десетина локација у Кини, Тајланду, Америци, Мексику, Јапану, Немачкој, Србији. Кад кажете Токио, Минхен, Детроит и онда додате Лозница и Шабац, лепо звучи."

"Из наших фабрика делови ће се уграђивати у најзначајније марке аутомобила попут бентлија, ролс-ројса, аудија, али овде пре свега тојоте, БМВ-а и реноа. Излазиће алуминијумски кровни носачи, алуминијумске облоге за ентеријер и екстеријер возила, алуминијумски оквири за врата и кутије за акумулаторе. Реч је о деловима за најсавременије електричне аутомобиле", најавио је Вучић.

Нагласио је да је Минт представио мастер бизнис план са улагањем од сто милиона евра и отварање 1.000 нових радних места, плус 800 у Шапцу да планирају да тај број повећају на 3.000 радних места, јер планирају да отворе нову фабрику у Лозници.

Председник је рекао да му је челник кинеске компаније рекао да сада имају фабричке погоне у Србији од 25.000 и 35.000 квадрата, укупно око 110.000 метара квадратних и да ће тих погона већих од 35.000 квадрата бити још у Србији, пошто ће ширити производњу и запошљавати још много већи број људи.

"Али, укупно ће у Србији запослити преко 3.000 људи. Извините ако сам открио неку тајну, али срећан сам што то могу да саопштим, то је најважнија вест", поручио је Вучић обраћајући се представницима кинеске компаније.

Вучић је пренео новинарима да ће Јапанац који ради са Минтом направити у Бањи Ковиљачи један од најбољих хотела на Западу Србије, који ће имати јапански ресторан.

"Рекао сам му да су људи у Србији навикли на прасиће и јагњиће, а не на сирову рибу, али да се свакако радујемо отварању ексклузивног јапанског ресторана", додао је Вучић у шали.

Каже да се данашњи састанак са "Минтом" пред званично отварање мало одужио зато што су присуствовали и представници БМВ-а, Реноа и Тојоте, које је позвао да размишљају о Србији као инвестиционој дестинацији.

"Рекао сам им да смо спремни да будемо добри домаћини за њихове будуће инвестиције", рекао је Вучић и додао да им је поручио да Србија нуди најбоље услове и да не касни ни дан у плаћању својих обавеза.

Председник је нагласио да ће држава наставити да се стара о очувању мира и стабилности јавних финансија, јер онда можемо да очекујемо још много нових фабрика.

Вучић је рекао да ће захваљујући новим фабрикама моћи да се уложи више у развој локалне инфраструктуре и да ће оживети цело Подриње. 

Вучић обишао градилиште фабрике "Минт" у Шапцу

Председник Вучић обишао је радове на изградњи нове фабрике компаније "Минт" у Северозападној индустријској зони у Шапца и најавио да ће већ за годину и по дана бити завршен ауто-пут Рума–Шабац. 

"Већ за годину и по дана, јутрос смо проверавали биће већ за годину и по дана комплетан ауто-пут Рума–Шабац, а мост ће овде бити готов пре краја године", рекао је Вучић.

Вучић је казао да је веома велика фабричка хала коју гради "Минт" (MINTH United Alloy-Tech Europe) и да ће се простирати на 30.000 метара квадратних.

Сазнао је да ће Минт у три фабрике имати 800 радника и истакао да је веома важно што можемо у овом тренутку да отварамо фабрике и размишљамо о развоју земље.

"Хвала кинеским партнерима", поручио је Вучић.

Додао је да не би биле реализоване велике инвестиције у Шапцу да није држава дала велике субвенције.

Председник је истакао је да је реиндустријализација важна за останак грађана у Србији, али и указао на велику демографску кризу, мањак становништва.

"У Лозници кажу имамо 80.00 људи, имамо пријављених, али не и да живе ту. Ако се сагледа дубинско Подриње од Лознице, Љубовије, Малог Зворника, Крупњу, Рађевини када све саберете можемо да се почастимо са 130.000 људи. То је веома мали број људи", оценио је он.

Вучић је казао да се обично, у вези демографије, помиње стално проблем на истоку Србије, а заборавља се западна Србија.

"Зато је реиндустријализација важна, јер када имају посла људи остају", подвукао је он.

Вучић је захвалио кинеским партнерима и пренео да Железара у Смедереву и поред проблема набавке сировина на светским тржиштима неће престајати са радом.

"Наши кинески пријатељи ће се понашати одговорно, а то је важно за раст нашег БДП-а", рекао је Вучић.

Помоћ у развоју Мачванског округа 

Захвалио се и компанији "Минт" за помоћи у развоју Мачванског округа, а домаћини су му пренели да ће радови на погону који је обишао данас, бити завршени у јуну, а производња почиње у августу.

Истакао је да је све могуће када људи раде, и навео као пример компанију "Бицерба" која се гради а до краја године креће у производњу.

"Кинези су врло ефикасни. Компанија Минт има велики интерес јер снабдева највеће светске произвођаче аутомобила деловима, раде алуминијумске делове за кров, врата. Они у ланцу за велике светске произвођаче играју значајну улогу", подвукао је Вучић додајући да ће све да се извози из овог погона.

Вучић је казао да Србија још није у стању да направи свој аутомобил.

"Ни много веће нације нису у стању да направе свој аутомобил. Али постали смо седиште светске аутомобилске индустрије. Где год да кренете и отворите хаубу видећете много делова где пише „произведено у Србији". Да сами производимо аутомобил није још време. Зато заузимамо важно место у светској подели посла у аутомобилској индустрији", закључио је он.

Вучић је поразговарао и са радницима који су га дочекали и захвалио им се на напорном раду.

Компоненте за електричне аутомобиле 

"Минт" ће производити у Шапцу компоненте за електричне аутомобиле. У овим производном погону планирано је да се запосли до 200 радника, а рок за завршетак радова је јун ове године.

Фабрика се простире на 11 хектара и њена вредност је 50 милиона евра. Радови су почели у јулу 2021. године.

То је највећа страна инвестиција у Шапцу у протекле две деценије.

Ова компанија недавно је купила другу парцелу од још 10 хектара, где планира изградњу нове фабрике, чија је вредност 46 милиона евра.

Град Шабац има две индустријске зоне, од којих се Северозападна простире на 600 хектара и највећа је у Србији. Ту тренутно послује 35 компанија.

Изградњом брзе саобраћајнице према Лозници и деонице ауто-пута Шабац – Рума биће то најбржа веза са Босном и Херцеговином и Републиком Српском, али и Новим Садом и Београдом.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи