Читај ми!

Шта све банка може да тражи као гаранцију да ће кредит бити отплаћен

Од клијента који узима кредит банка може да захтева додатне гаранције. Откривамо на које све начине банку можете убедити да ћете кредит отплатити на време и да ли то убрзава процес добијања зајма.

Куповина кредита лакша је и бржа ако банци дамо гаранцију да ћемо кредит који купујемо, уредно и на време да отплатимо. Постоји неколико нивоа осигурања.

"Осигурање некретнине ако се узима стан, осигурање самог кредита је исто нешто што постоји. Осигурање живота дужника је исто чест захтев када се узима стамбени кредит. Постоји и осигурање против незапослености – хајде да ми осигурамо и ако не успемо да наплатимо због губитка посла, да се купи полиса осигурања", каже Душан Узелац са портала "Каматица".

Све те осигуравајуће компоненте поскупљују узимање кредита али олакшавају његово добијање.

Процедуре су компликованије у случају узимања стамбеног кредита, док су за кеш кредите захтеви банке мањи.

"Банка није они људи са којима причате већ они иза, који одобравају кредит и имају своје услове. То су риск одељења, тако се они називају у банкарској организацији, и они су апсолутни владари процеса одобрења или неодобрења кредита", рекао је Узелац.

Код њих, додаје, владају врло строга правила.

"Ако је некретнина на неки начин чиста, присутна, али не постоји папир катастра, који они гледају искључиво, може суд да каже своје, да каже да је то ваше сто посто, али ако то не пише у катастру, тада ће банкар да каже - не пише у катастру. Све је то лепо, ти си добар дечко, али то није по процедури коју ја морам да испоштујем и зато не могу да ти одобрим кредит", објашњава Узелац.

То је крутост и механизам система који не сарађује са људима већ продаје новац, па би и наш приступ требало да буде без емоција. Да бар да покушамо.

четвртак, 03. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи