Читај ми!

"Еренли" завршио прву фазу радова на градњи фабрике у Лесковцу

Турска компанија "Еренли" у Лесковцу обележава завршетак прве фазе радова на изградњи фабрике за производњу система за циркулацију аутомобилских течности, у присуству председника Александра Вучића.

Александар Вучић је по доласку у Лесковац одржао састанак са руководством компаније. 

Вучић је истакао да у времену у коме може да се каже да влада безнађе и хистерија, Србија успева да доведе инвеститоре и да се бори да сачува нормалност, стабилност и мир у потпуности.

"Ово је 23 турска фабрика у Србији. Верујемо да можемо још да их привучемо, Турци су озбиљни, одговорни и вреди људи, наша политичка и економска сарадња расте, трговинска размена ја удесетостручена последњих 10 година", рекао је Вучић. 

'Обезбедићемо капиталне инвестиције и за Лесковац и Врање'

Вучић је у Лесковцу рекао да ће у тај град у наредних годину или годину и по дана стићи велика инвестиција.

"Капитално интензивних инвестиција у Лесковцу сада нема, као што их у почтки није било у Нишу, где се то променило захваљујући нишком Универзитету, улагању у Научно-технолошки парк и софтвер индустрију и интернет заједницу које су све снажније. За нас је нарочито значајно да то проширимо на југ Србије, Лексовац, Пирот и Топлички округ", рекао је Вучић.

Он је подсетио да нам у овом тренутку највише недостаје занатлија и људи са средњом стручном спремом.

"Мораћемо да се бавимо тиме и да напривимо свој модел да бисмо део људи који су са осмогодишњом школом и средњом стручном спремом отишли у иностранство вратили, јер су нам најпотребнији, а наравно да нам и ови са вишом и високом стручном не оду из земље", нагласио је Вучић.

Додао је како верује да ће успети да у нарадних годину - годину и по дана обезбеди велики капитално интензивни пројекат за Лесковац, а затим и за Врање.

"Сигиран сам да ће ти људи који имају то образовање моћи да добију бољи посао него што га имају данас", закључио је Вучић.

Турске компаније задовољне су радом и условима у Србији, поручио је амбасадор Турске у Србији Хами Аксој говорећи на церемонији поводом завршетка прве фазе радова на изградњи турске компаније "Еренли" у Лесковцу.

Аксој је поручио да су односи између Србије и Турске најбољи у историји и да се политички и економски надопуњују. Амбасадор је изразио задовољство што је још једна турска компанија одлучила да отвори свој погон у Србији, наводећи да су донели праву одлуку.

Град Лесковац и Република Србија су изградњу "Ертенлијевог" погона субвенционисали поклонивши компанији седам хектара земље у Зеленој индсутријској зони.

Поред председника, обележавању завршетка радова присуствовали су и министарка привреде Анђелка Атанасковић, државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић, градоначелник Лесковца Горан Цветановић.

"Еренли" је у овај погон инвестирао 16,6 милиона евра, до краја претходне године запослио је петнаестак инжењера и техничара, а током ове године ће запослити око 150 радника.

Укупно би до краја инвестиционог циклуса 2025. године у овој фабрици требало да буде запослено 338 радника.

Турска компанија ће делове које буде производила у лесковачком погону извозити у Шпанију, Италију, Португалију и Немачку.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи