Читај ми!

Фиксна или варијабилна камата стопа – за шта се одлучити при узимању кредита

Када узимају кредит грђани се често суочавају с дилемом – да ли са фиксном или варијабилном каматном стопом? Пре свега, морају разумети шта то значи, иначе ће добити оно што банци доноси највећи профит. Душан Узелац са сајта "Каматица" указује да се варијабилна камата мења кроз време, тако што се везује за неки од индекса – еурибор и белибор. Саветује и да су то питања на која одговор треба добити у преговору с банкама приликом узимања кредита.

Да разјаснимо на што једноставнији начин. Да ли је боље да се одлучимо за фиксну или варијабилну каматну стопу и у којим случајевима?

"Фиксна каматна стопа значи то што јој име каже, значи фиксна је и неће се мењати до краја отплате кредита, када је кеш кредит у питању најчешће до краја. За стамбене има неке варијанте, значи није скроз фиксна. Варијабилна каматна стопа је с друге стране варијабилна, мења се кроз време", објашњава Душан Узелац.

Мења се тако што се везује за неки од индекса. Ако је евро валута у којој смо узели кредит, онда се везује за еурибор.

То је, каже Узелац, нека банкарско установљена цена.

"Када ви узмете кредит у некој банци, они кажу шта год да се деси ми ћемо то везати за еурибор. А еурибор се дефинише у Европи између А листинг банака и ако скочи еурибор, ланчано ће скочити свима кредити који су везани за тај еурибор", прецизирао је он.

Зашто је белибор важан за динарски кредит

С друге стране, динарски кредити везани су за белибор.

"Белибор је опет индекс који се везује за динарске кредите и ако скочи белибор, а ваш кредит је везан за тај индекс, скочиће и вама рата кредита", указује Узелац.

Важна информација је да рата не би требало да скочи драстично, каже Узелац.

"То су блага померања, немогуће је да се то деси преко ноћи да скочи пута пет, пута десет, али благо одступање тих еурибора и белибора може донети до благог пораста рате за пар евра или пар стотина динара. То је већ добро питање конкретно у преговору са банком", саветује Узелац.

Питајмо банкара колико ће да поскупи рата кредита уколико еурибор скочи на конкретан износ. Када нам он то израчуна, лакше ћемо да одлучимо која нам каматна стопа више одговара.

Постоји могућност и промене врсте каматне стопе, али уз рефинансирање кредита, за шта би се већ требало посаветовати са стручњаком. 

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи