Читај ми!

Масовне тужбе против банака – необичан случај Бисерке Живановић

Нигде краја мукама грађана који се туже с банкама због наплате трошкова обраде кредита. Након што је Врховни касациони суд променио став многе пресуде пролазе ревизију, а некима стиже обавештење да новац морају да врате. Банке настављају да нуде могућност повлачења тужбе без трошкова. И у свему томе неке чека додатно изненађење какво је доживела наша гледатељка, да у тренутку кад пристане на договор с банком сазна да се поступак у њено име увелико води, да је пресуда донета и новац плаћен. Али не њој.

Бисерка Живановић је почетком прошле године одлучила да тужи банке код којих има кредите. По препоруци познаника који је добио правоснажну пресуду у сличном поступку, папире и пуномоћје дала је трећем лицу које јој је рекло да ће с њом контактирати адвокатска канцеларија.

И од тада више није добила никакву информацију о свом предмету све док пре неколико дана није одговорила на писмо банке у којем јој се нуди поравнање.

"Послала сам мејл АИК банци у којем сам написала да пристајем на вансудско поравнање. У наредних пола сата стигао ми је одговор од банке да је то у мом случају немогуће зато што је адвокат Милан Кубат по правоснажној пресуди наплатио потраживања од исте. Ја сам била шокирана. Нисам ни знала да се води процес", прича Бисерка.

На наш позив адвокат је одговорио и упознао клијенткињу коју је заступао у спору с банком.

Он каже да је у случају масовних тужби клијент дужан да се информише о предмету и да зато треба да узме контакт адвоката од особе преко које даје пуномоћ. То се у Бисеркином случају није десило.

"Што се тиче трошкова које је банка поменула, то су трошкови парничног поступка тј. адвокатски трошкови. Уколико је био договор да клијент није био у могућности да плати, адвокат има право да преузме за себе те трошкове. Никакав главни дуг са каматом није наплаћен. Он може да иде само на рачун клијента", појашњава Милан Кубат.

Пуномоћ потписати у канцеларији 

У Адвокатској комори Србије упозоравају клијенте да морају да буду опрезни приликом давања пуномоћи.

"Пуномоћ се генерално потписује у канцеларији, по изузетку може и ван канцеларије, али ако се бланко потписује, мора бити дато упутство за шта је дао и због чега је бланко потписао пуномоћ. Чињеница је да клијент и адвокат морају да се заједно договарају о корацима које адвокат треба да предузима", истиче адвокат Тања Арсић, чланица Управног одбора Адвокатске коморе Србије.

У Удружењу банака немају податке о томе колико се клијената нашло у сличној ситуацији као Бисерка. За њих је, кажу, много већи проблем то што неко клијентима гарантује успех у спору, бесплатно заступање са уговореном поделом прихода и уступање, тј. продају предмета другом адвокату.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи