Читај ми!

Турски инвеститор у Малом Зворнику – шију одећу за најпознатије европске брендове

Мали Зворник једна је од најнеразвијенијих општина у Србији. Од 2019. године незапосленост је смањена за више од 20 одсто. Међу новозапосленима највише је жена које су посао нашле у компанији турског инвеститора.

 

Двеста двадесет жена из Малог Зворника, околних села, али и Републике Српске шије одећу за најпознатије европске брендове. За већину њих ово је први посао, а за неке прилика да после вишегодишње незапослености поново раде.

"Чекала сам на посао седам година. Прошла сам обуку Националне службе. За једну жену са села много значи ово", каже Радмила Јовановић из Радаља.

Турски инвеститор први је у општини Мали Зворник после 40 година. Своју компанију отворио је у погону у чију су обнову држава и општина Мали Зворник уложили 90 милиона динара.

Сарадња државе и компаније "Каjра текстил" траје више од две године што је, кажу, допринело најмањој незапосленисти у том крају у последње четири деценије.

Запошљавање се спроводи уз подршку Националне службе за запошљавање (НЗС), кроз програм финансирања обуке радника у трајању до четири месеца.

Сулејман Пертевоглу, директор компаније "Kајра текстил" каже да су у Мали Зворник дошли на молбу председника Србије.

"План нам је да се ширимо и даље. Kрајњи циљ је шестсто радника у Малом Зворнику, али је тешко доћи до радника. До краја година планирамо да запослимо још око стотину радника", истиче Сулејман Пертевоглу.

Зоран Миловановић, в. д. директора филијале НСЗ у Лозници каже да настављају са обукама и ове године, те да имају већ поднет захтев компаније "Кајра текстил" за још двадесет радника.

"Дошло је и до корекције у износу, односно стимулацији послодавцу. Послодавац сада за те трошкове може максимално да добије 170.000 динара, односно накнада лицима је увећана са 16 на 20.000 динара", објашњава Миловановић.

Због повећања обима производње и потребе за још више од три стотине радника, у компанији "Кајра текстил" кажу да су њихова врата отворена и за незапослене из суседних општина.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи