Читај ми!

Борге Бренде има рецепт за бржи опоравак економије

Економија Србије добро напредује, и даље расте. Надамо се да технологија може да има позитивну улогу у свему томе, рекао је за РТС председник Светског економског форума Борге Бренде.

Како се коронавирус шири, тако се повећавају и проблеми у готово свим областима. Како је пандемија утицала на глобалну економију, шта нас чека у трећој години вируса – за РТС оцењује председник Светског економског форума Борге Бренде.

Како је пандемија утицала на економије широм света, многе земље су укинуле мере? 

Видели смо прави негативан утицај омикрона, али раст се враћа и ове године очекујемо раст од четири одсто. Економија Србије добро напредује и даље расте. Надамо се да технологија може да има позитивну улогу у свему томе.

Шта је будућност економије? 

Мислим да се нећемо вратити старом начину рада. Људи ће више радити на даљину, али такође мислим да се људи радују повратку у канцеларије или на радна места.

Мислим да ће технологија бити још значајнија убудуће, седам од десет највреднијих компанија света су оне које се баве технологијом, а пре 20 година седам од њих није ни постојало и то показује колико се брзо ствари мењају.

Да ли постоји рецепт за брзи опоравак економије након пандемије?

Морамо да радимо на унапређењу квалитета, да више улажемо у инфраструктуру, у људе, балансирамо каматне стопе, наставимо да стимулишемо економију.

Овде технологија може да одигра значајну улогу. То што Србија инвестира у технологију, информатику за најмлађе, мислим да је то оријентисано према будућности.

Србија је на правом путу, сада извози више ИТ производа од пољопривредних, ко би то помислио пре 10 година. Такође видимо и да је доста технички писмених људи у Србији и треба наставити са улагањем у тај сектор.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи