Читај ми!

Све више фабрика у Поморављу, нова радна места најављена и за ову годину

У градовима поморавског округа у години за нама, упркос пандемији, отворено је неколико великих фабрика страних инвеститора који су бирајући најповољније привредно окружење изабрали да ту стварају своје производе за светско тржиште. Велике инвестиције и нова радна места најављују се и за ову годину.

У две индустријске зоне у Свилајнцу данас ради 15 фабрика и неколико хиљада људи. Последња у низу је швајцарска компанија "Регент" која је у производњу уложила осам милиона евра.

"Имамо и размену радника, из недеље у недељу неко иде за Швајцарску, неко из Швајцарске долази овде", рекао је један од радника.

Свилајнчани реализују и програме дуалног образовања, а међу радницима је и много оних из околних градова.

"Јасно је да је Свилајнац лидер у овом региону, у овом малом окружењу. Ми не бежимо од тога да овде могу да раде и људи из других општина. Сматрамо да не може свака општина да се бави свим пословима, ево ми смо се определили да се бавимо индустријализацијом", каже Предраг Милановић, председник Општине Свилајнац.

У Јагодини је погоне отворила компанија "Фишер аутомотив системс", пета по економској моћи у Немачкој. То је прва немачка инвестиција у Поморавском округу где ће до 2024. радити 450 радника.

"Широм Европе смо тражили локацију за нашу нову фабрику. Лично сам задовољан што је избор пао на вашу земљу поред 27 држава чланица Европске уније", напомиње Клаус Фишер, власник компаније.

Немачки "Фишер" планира проширење производње као и италијански "Аунде" који ради у Јагодини већ седам година. У центар Поморавља стижу и нови инвеститори.

"Отварамо још две фабрике које су завршене, аустријска фабрика ‘Шибел' и кинеска фабрика. Ова аустријска фабрика производиће електромоторе, а кинеска гранулате од пластике", изјавио је Драган Марковић Палма, председник Скупштине града Јагодине.

У индустријској зони Добричево у Ћуприји отворени су погони фабрике "Мотерсон" где ће 500 радника дневно производити до 7.000 делова за премијум марке аутомобила.

"Ја сам презадовољна, ово је много добра прилика за наш град и за све нас", прича једна од радница.

Задовољни су и у локалној самоуправи отварањем турских фирми "Фека" И "СМП" јер почињу да се реализују велики пројекти у новој индустријској зони.

"Очекујемо у преговорима са неким великим инвеститорима, хоћемо неког гиганта јер нам је на тој локацији потребан гигант како би покренуо цео поморавски округ", указује Нинослав Ерић, председник Општине Ћуприја.

На локалним тржиштима рада приметан је мањак квалификоване радне снаге, па су честе обуке и преквалификације. Градови у Поморављу имају нешто већу незапосленост у односу на Србију па се с пажњом прате све најаве нових инвеститора у тај део земље.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи