Читај ми!

Потражња струје на Косову може угрозити снабдевање Европе

Велика потражња за електричном енергијом на Косову могла би да угрози снабдевање струјом широм Европе, саопштила је Европска мрежа оператера преносног система (ЕНТСО-Е). У косовској скупштини подржане ванредне мере владе у снабдевању електричном енергијом, орочене на 60 дана.

"Оператери преносног система у регионалној групи ЕНТСО-Е за континенталну Европу (РГЦЕ) позивају косовског оператера за дистрибуцију електричне енергије КОСТТ да очува равнотежу у свом националном систему електричне енергије, што је суштинска уговорна обавеза према другим оператерима преносног система у континенталној Европи", наводи се у мејлу ЕНТСО-Е достављеном агенцији Ројтерс.

У извештају Ројтерса се наводи да широм Европе постоји проблем са растућим ценама гаса и електричне енергије, делом због пораста потражње усред економског опоравка од пандемије.

Међутим, ситуација на Косову је, како је оцењено, посебно драматична због ниске домаће производње услед техничких кварова и хладног времена, због чега је дошло до прекида производње у електранама, што је приморало Косово да увози много више енергије него што је уобичајено.

Према наводима Ројтерса, Косово производи већину енергије из две термоелектране на угаљ, изван Приштине, и обично увози од 10 до 15 одсто енергије, али током ове кризе увоз је скочио на 40 одсто.

"Као последица тога, Косово увози енергију која није била планирана на тржиштима", наводи Ројтерс.

Британска агенција подсећа да електране на Косову раде на лигниту, меком угљу који производи посебно токсично загађење приликом сагоревања.

На КиМ проглашено ванредно ситуација у енергетици

Истовремено у косовској скупштини подржане су ванредне мере владе у снабдевању електричном енергијом, орочене на 60 дана.

Посланици су са 57 гласова за, без гласова против и без уздржаних, подржали одлуку владе о ванредним мерама при снабдевању електричном енергијом донету на седници 24. децембра, преносе медији у Приштини.

Неколико дана раније на КиМ су уведене вишесатне рестрикције струје. 

Газета: Албанија ће уступити струју 

У међувремену, Газета експрес преноси да ће Албанија обезбедити струју за Косово за 31. децембар и 1. јануар, у настојању да помогне да се реши енергетска криза.

Албанска влада ће обезбедити 7.680 мегавата електричне енергије за та два дана, пренела је Газета експрес.

Албанска министарка за инфраструктуру и енергетику Бељинда Балуку навела је да ће та струја бити уступљена Косову без икакве финансијске накнаде.

Додала је и да ће Косово током лета Албанији вратити уступљене количине струје.

Албански премијер Еди Рама јуче је затражио од Министарства енергетике да ангажује капацитете и помогне Косову да реши енергетску кризу, бар током два дана новогодишњих празника.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи