Читај ми!

Енергетска ситуација у Европи нестaбилна, неизвесни и цене и снабдевање

Неизвесност око снабдевања и цена енергента расте у региону и ЕУ. Парламент у Приштини треба да потврди двомесечно ванредно стање због недостатка струје.

Готово недељу дана Косово и Метохија се суочава са рестрикцијама струје. Нове мере су неминовне јер је приштинског оператора система, због сталних искључња и дисбаланса у протоку електричне енергије, и Брисел упозорио да угрожава европску мрежу.

Министарка привреде привремених институција у Приштини Артане Ризваноли упозорава да повећана потрошња може изазвати бројне последице. "Резултат изражене неравнотеже између потражње и производње електричне енергије тренутно прави прекиде у европском интерконекцијском систему", додаје Ризванолијева.

Становништво је у паници, а занатлије већ размишљају о затварању радњи.

"Обично плаћам око 300 евра месечно за струју, али сада дневно трошим 100-110 евра да купим дизел за агрегат", каже занатлија са са КиМ Џемал Гаши.

У целом региону ситуација са снабдевањем је неизвесна а забрињава што смо тек на почетку зиме.

У Албанији је ванредна ситуација са струјом још од октобра, у Македонији већ месец дана. Бугарска је припремила пакет помоћи за ублажавање ефеката поскупљења енергије. У Хрватској су најавили да ће од априла струја поскупети и домаћинствима. А од Нове године биће скупља и за привреду у Републици Српској, где је у оквиру Федерације, најјефтинија.

Саша Тривић, председник Уније удружења послодаваца Републике Српске улазује на то да је цена за индустрију договорена је на нивоу од 53 евра, што је повећање од 25 до 27 одсто.

"То је значајно повећање, али и даље прихватљиво у односну на окружење", оцењује Тривић.

"Јамал-Европа" стоји, залихе гаса све мање

И на европском тржишту гаса све већа неизвесност. Већ осми дан гасоводом "Јамал-Европа" нема испорука руског гаса за Немачку, па се убрзано троше залихе.

Михаел Мудлер, стручњак за енергетско тржиште у Холандији наглашава да су цене високе још од октобра, због опоравка привреде и укидања карантина и повећања потражње за гасом.

Међутим, сматра да су тренутне високе цене условљене углавном геополитичким тензијама са Русијом, јер већина гаса у Европу долази из Русије.

Због празника, многи не раде. Аналитичари указују да нови удар на цене енергената и знатно већу потражњу струје и гаса треба очекивати одмах после Нове године.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи