Читај ми!

Шта доноси партнерство НИС-а и Петрохемије

"Петрохемија" је и званично прешла у руке Нафтне индустрије Србије. НИС се једини и јавио на тендер за докапитализацију пачевачког пертрохемијског коплекса од 150 милиона евра. И држава и синдикати сматрају да је "НИС" најбоље решење за даљи развој Петрохемије уз преузета обавезна улагања.

НИС, је од 2009. у већинском власништву руског "Гаспром њефта" а у "Петрохемији" већ је имао готово 21 одсто акција. Потписивњем Уговора о стратешком партнерству удео у власништву повећао је на 90 посто.

Истовремено обезбеђена је потпуна интеграција "Петрохемије" са панчевачком "Рафинеријом нафте" без чијег примарног бензина петрохмијски комплекс и не може да ради па су повезане цевима.

"Развојем НИС-а и улагањима од преко три милијарде евра показали смо да смо поуздан партнер Републици Србије и модернизацији домаћег нафтног сектора. Сад започињемо нову фазу у историји наше комапаније заједнички развијати Петрохемију", каже Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а.

"На тај начин петрохенмијска прерада ће добити на кокурентности и постати економски одржива на врло захтевном европском тржишту. Самим тим на бољитку ће бити сви, и дражава и НИС, а на крају и Петрохемија", каже Слободан Унковић, генерални директор ХИП "Петрохемија" Панчево.

Парнери најављују ефикасније пословање нафтно-хемијског сектора и подизање производње уз улагања и градњу нове фабрике.

"Проналажењем стратешког партнера циљ је био да се уложи 150 милиона евра у докапуитализацију Петрохемије и да се изгради ново постројење за производњу полипропилена у количини од 140 хиљада тона годишње. С тим што имамо најаву да ће то бити и више", рекла је Анђелка Атанасковић, министарка привреде.

Синдикати патнерство Петрохемије са НИС-ом виде као најбоље решење за 1.200 запослених јер су Уговором прецизиране обавезе новог власника.

"Свако кашњење у изградњи новог погона без објективних разлога коштаће купца 10 милиона евра на годишњем нивоу, који неће одлагати рок извршења, значи не померамо рок извршења ако у једној од календарских година није реализован програм инвестиција", каже Љубиша Несторовић, председник Самосталног синдиката хемије и неметала Србије.

Са садашњом годишњом производњом од 600.000 тона различитих хемијских производа Петрохемија је међу највећим извозницима у земљи, а заузима и значајано место у хемијској индустрији у Југоисточној Европи.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи