Читај ми!

Брнабић: Суфицит од ИТ сектора готово 1,5 милијарди еврa

Премијерка Ана Брнабић каже да је Народна банка Србије урадила анализе за сектор Информационо-комуникационих технологија до краја октобра, и да је вредност извоза до десетог месеца 2021. године чак милијарду и 470 милиона евра.

Ана Брнабић је у у емисији "Ћирилица" на Хепи телевизији појаснила да је то практично вредност извоза наше памети и да то значи да су наши иноватори створили нешто што је у толикој вредности извезено у свет.

"Данас је сектор ИKТ највећа нето извозна грана, надмашио је пољопривреду у висини извоза. Информационо-комуникациони сектор има веће учешће у БДП-у него рецимо грађевинарство, а сви знају колико се гради у Србији" , рекла је премијерка.

Објаснила да је од 2008. до 2021. године извоз и суфицит у области информационих технологија знатно измењен.

"Извоз је 2008. године био 178 милиона евра а суфицит нисмо ни имали, већ смо имали дефицит - увозили смо више памети него што смо их извозили. До краја ове године висина нашег извоза ће бити близу две милијарде евра, а суфицит нам је у првих 10 месеци скоро милијарду и по евра. Да будем потпуно јасна, то је новац који иде у нашу земљу", истакла је премијерка.

Нагласила је да су плате у овом сектору свакако много веће од републичког просека, али су и сходно томе, на те плате много већи доприноси који се враћају у буџет.

Према њеним речима, због тога између осталог Србија данас има више новца за плате медицинских радника и средстава за изградњу аутопутева, нових болница и школа.

"Kада смо 2016. године направили министарски савет за ИТ, тада је само у сектору програмирања било запослено 19.000 људи. Наша процена је била да тада постоји још 15.000 људи који одмах могу да се запосле у овој индустрији. Тада су нас нападали да су то празне приче и политичка обећања, а ми данас имамо 43.500 запослених и за само пет година смо више него удвостручили тај број" закључила је Брнабићева.

"Плаше да ће Отворени Балкан показати њихове слабости"

Брнабићева је, коментарушићи данашње протесте против иницијативе "Отворени Балкан" у Тирани, оценила је да је очигледно да неки политичари у региону и даље не могу да виде другачију будућност и да је њихова једина политика, политика сукоба, а не политика сарадње.

Навела је да је разговарала телефоном са председником Александром Вучићем који се налази у Албанији управо због састанка у оквиру Иницијативе и да председник није био узнемирен.

"Чула сам се са председником око 19.15 часова и све је у реду. Он апсолутно није био узнемирен, причали смо о другим стварима, каже да је све супер, није се узнемирио", казала је премијерка и додала да ти протести имају подршку и од неких из Београда.

Kако је оценила, постоје људи које вуку снаге прошлости, а има и оних који вуку у будућност.

"То су два света која и данас видимо у Тирани као што можемо да их видимо свуда у региону. Неки људи не могу да замисле другачију будућност од прошлости каква је била у региону", нагласила је Брнабићева.

На питање коме није у интересу иницијатива Отворени Балкан, премијерка сматра да су неки политичари у региону заглављени у прошлости и да их плаши да ће таква иницијатива да покаже њихове слабости јер је, како додаје, једина њихова политика политика сукоба, а не сарадње.

Теже је радити када имате политику сарадње, каже премијерка и наводи да  таква политика подразумева резултате који се морају показати грађанима.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи