Читај ми!

ММФ: Снажан опоравак економске активности у Србији у току

Одбор извршних директора Међународног монетарног фонда (ММФ) донео је одлуку о успешном завршетку првог разматрања резултата економског програма Србије, који је подржан Инструментом за координацију политике, оценивши да је у Србији у току снажан оправак економске активности.

Одлука је донета, с обзиром на добро спровођење мера економске политике и добре макроекономске резултате, без одржавања формалног састанка Одбора ММФ-а, што је могућност која се користи када се процени да формална дискусија није потребна, саопштено је из Народне банке Србије.

Одбор је оценио да је у току снажан опоравак економске активности, који је подржан обимном и правовременом реакцијом носилаца политике и снажним преткризним растом.

По том основу, бруто домаћи производ Србије је већ у првом тромесечју 2021. надмашио преткризни ниво. ММФ сада пројектује још и већи раст од претходно предвиђеног раста у 2021. години и непромењен раст у 2022. години од 4,5 одсто.

У извештају Фонда се наглашава значај који одржавање стабилности девизног курса динара према евру, и током пандемије, има за очување укупног потрошачког и инвестиционог поверења.

Оцењено је и да је банкарски сектор добро капитализован и ликвидан, те да је финансијски систем Србије здрав, о чему сведоче сви показатељи, док ће важна подршка средњорочном расту бити развој тржишта капитала и наставак динаризације.

Табаковићева: Одлука очекивана

Гувернерка НБС Јоргованка Табаковић каже да је одлука о успешном завршетку првог разматрања економског програма очекивана. Истиче да смо урадили много и током 2021. године која ће, такође, остати запамћена као пандемијска.

Кумулативно посматрано, Србија ће остварити један од најбољих резултата у Европи у погледу привредног раста, каже се у саопштењу.

За враћање на преткризни ниво била су потребна три тромесечја, док је након кризе из 2008. године преткризни ниво достигнут тек после четири и по године, каже се у саопштењу.

Број формално запослених у приватном сектору је повећан и у октобру је био за 6,4 одсто изнад преткризног нивоа, чиме је постигнут највиши ниво формалне запослености у приватном сектору.

Услови финансирања и привреде и грађана и државе су у односу на почетак пандемије још повољнији.

Учешће проблематичних кредита у укупним кредитима спуштено је на испод 3,5 одсто, док се путем кредитне активности наставља пуна подршку привредном расту.

Девизни курс динара према евру је стабилан, промене су на другој децимали.

Девизне резерве, које су један од најважнијих стубова садашње и будуће стабилности, знатно су веће у односу на преткризни ниво. При нивоу од 16,5 милијарди евра на крају новембра, за око три милијарде евра више су него на крају 2020, упркос пандемији.

Одбор извршних директора ММФ-а очекује да ће се с постепеном нормализацијом тражње и понуде инфлација вратити у доњу половину циљаног распона у другој половини 2022, када ће ишчезнути ефекти суше из ове године и стабилизовати се цене енергената.

Оцењује се и да је НБС започела адекватно и опрезно пооштравање монетарних услова путем управљања ликвидношћу, не мењајући ниво референтне каматне стопе.

У извештају се наводи и да су фактори актуелног кретања инфлације привремени и да су њихови индиректни ефекти ограничени, при чему НБС треба да буде спремна да реагује ако буде потребе како би инфлациона очекивања остала усидрена.

Додаје се да је базна инфлација очувана унутар циљаних граница, и да су инфлациона очекивања у средњем року и даље усидрена.

Који су приоритети 

За НБС су, каже гувренерка Табаковић, приоритети познати: обезбеђење ценовне и финансијске стабилности у средњем року, уз подршку што бржем расту наше привреде и запослености, даљем расту извозног сектора, као и повољном инвестиционом амбијенту.

"У суочавању са изазовима из међународног окружења, НБС наставља пажљиво да одмерава доношење сваке одлуке, а флексибилност нашег монетарног оквира, коју смо сами креирали, омогућава нам да реагујемо у најкраћем року ако би услови то захтевали", оцењује.

ММФ је у извештају такође, оценио да је буџет за 2022. добро одмерен и да предвиђа: даље смањење фискалног дефицита на три одсто БДП-а, умерен раст зарада у јавном сектору и пензија и задржавање капиталних инвестиција на високом нивоу.

Фонд сматра и да су ризици за наредни период генерално уравнотежени: с једне стране, требало би да се настави снажан опоравак економске активности захваљујући приватној потрошњи и јавним инвестицијама, а, с друге стране, ту је повећана неизвесност која проистиче од слабијег опоравка од очекиваног главних европских трговинских партнера, поремећаја у ланцима снабдевања и раста светских цена енергената.

"Средњорочни макроекономски оквир који ММФ процењује за Србију доста је добар и реалан. Оквиром је у средњем року пројектован раст у распону од четири до 4,5 одсто, као и одрживе јавне финансије, уз поправљање свих фискалних параметара", каже гувернерка НБС Јоргованка Табаковић.

Додаје да је "пројектовано и очување екстерне позиције земље, која је у одрживим оквирима, што је важно за одбрану од екстерних шокова, континуитет високих капиталних инвестиција, као и страних директних инвестиција, као одраз поверења у макроекономску стабилност и добре изгледе српске економије".

То значи да је једна од најважнијих међународних финансијских институција још једном препознала континуитет вођења одговорне економске политике у координацији Владе Србије и Народне банке Србије, као и да очекује наставак добрих политика, закључила је Табаковићева.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи