Читај ми!

Вучић у термоелектрани у Костолцу: Издржаћемо зиму без значајних проблема, данас много мање бринем

Председник Србије Александар Вучић поручио је током посете термоелектрани у Костолцу да је готово немогуће да имамо престанак система снабдевања струјом. Истакао је да ће сви људи имати струју и фабрике које ће моћи да раде, производе и доприносе нашој привреди.

Александар Вучић нагласио је да је готово немогуће да имамо престанак система снабдевања струјом.

"Пре два дана то нисам могао да кажем, а данас могу да кажем да је готово немогуће да нас било шта изненади и да имамо престанак система, такозвани 'блекаут', да се догоде велики кварови. Издржаћемо и ову зиму без значајних проблема", навео је Вучић.

Указао је да ће сви људи имати струју и фабрике које ће моћи да раде, производе и доприносе нашој привреди.

"Данас много мање бринем него пре два дана. Сутра ћемо прикопчати у систем блок А6 у ТЕНТ-у", најавио је он.

"Нови блок Б3 у Костолцу готов за годину и по дана"

Председник Вучић најавио је да ће нови блок у изградњи Б3 снаге 350 мегавата бити готов за око годину и по дана.

Председник је истакао да ће, после више деценија неулагања у нове термокапацитете, бити велико оснажење за наш електроенергетски систем када тај блок буде у погону, крајем 2023. или почетком 2024. године.

Додао је да ће нови блок Б3 производити између 4.000 и 5.000 мегават-сати дневно.

"Тренутно без струје 500 прикључака" 

Како је рекао, тренутно је без струје око 500 прикључака, што је на нивоу статистичке грешке и скоро три пута мање него прошле године на Светог Николу, те додао да се ради на отклањању кварова.

"Прошле године је било скоро три пута више, када нисмо имали ове проблеме. Честитам људима из Електродистрибуције, ЕПС-а и ЕМС-а. Мрежа је стабилна", рекао је Вучић.

Нагласио је да је грађанима обезбеђено добро стабдевање струјом уз исту цену струје која је, не рачунајући Украјину и Грузију, убедљиво најнижа у Европи, иако сада плате у Србији нису најниже.

"Рудари у Костолцу постигли рекорд"

Председник Вучић изјавио је да су рудари у костолачким коповима у суботу постигли рекорд и ископали 34.000 тона угља и да се систем стабилизује.

"Ми смо се договорили на претходном састанку да копају 30.000 тона, а у Колубари да копају 75.000 тона. Тако да су за више од 13 одсто у Костолцу пребацили количину", рекао је Вучић.

Каже да ће део квалитетнијег угља из Костолца бити пребачен у ТЕНТ у Обреновцу и да су обезбеђени од "Србије карго" возови који ће дневно пребацивати 3.000 тона највалитетнијег угља од 9.000 килоџула калоријске вредности у ТЕНТ како би се поправила калоријска вредност колубарског угља.

Како је рекао, јуче је била потрошња струје у Србији 116.830 мегават-сати.

"Успели смо да произведемо скоро 99.000 мегават-сати, а остало смо увезли. Пре шест дана смо произвели свега 70.000 мегават-сати. Нама су радни дани проблем због индустрије која троши доста струје", навео је Вучић.

Истакао је да ће се ићи на производњу у Србији која ће бити већа од 130.000 мегават-сати и додао да сада ради у ТЕНТ-у у Обреновцу седам од осам блокова, као и да се тренутно припрема односно потпаљује за рад и осми блок, али да је проблем што блокови који сада раде не раде пуном снагом.

"Решавамо проблем недостатка мазута"

Председник је додао да се зато додају велике количине мазута, којег нема довољно.

"Министарство енергетике је указало на недостатак мазута и тај проблем успешно решавамо са пријатељима из Ирана и Азербејџана, тако да неће бити проблема ни са мазутом. Имамо пара довољно и за евентуалне додатне количине и струје и било чега другог. Сутра и прекосутра очекујемо још додатних разговора за гас", рекао је Вучић.

Поручио је грађанима да не брину и да, иако у значајном делу Европе потпуни хаос тек почиње због енергената, Србија ће у сваком случају успети да изађе из ове ситуације.

"Не да кажем као победник, али тако да људи готово ништа не осете", додао је Вучић.

Захвалио је рударима и свима у енергетском сектору и што раде на Светог Николу како би сваки дом имао струју и фабрике могле да раде.

Вучић је рекао да је потрошња струје радним данима већа чак и када је Свети Никола викендом, што показује колико сада Србија има јачу индустрију и колико смо као земља напредовали.

Додао је да индустрија сада троши 50 одсто укупне струје, док је до 2012. године то било 29 одсто.

Председник Србије поновио је и да ће од 1. јануара идуће године здравственим радницима, војсци и социјалним радницима плате бити повећане за осам одсто.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи