Читај ми!

Брнабић обишла градилиште Биосенсове зграде - завршетак у планираном року

Премијерка Србије Ана Брнабић обишла је у кампусу у Новом Саду градилиште нове зграде Института "Биосенс". Констатовано је да радови на изградњи тог објекта напредују у оквиру унапред зацртаних рокова и могли би бити готови и раније.

Обилазећи тај објекат, заједно са менаџментом Института Биосенс, извођачима радова, као и предствницима Покрајинске владе и Града Новог Сада, Ани Брнабић је предочено да би грађевински радови на тој згради могли бити готови и пре рока, односно да би већ дочек 2023. године, људи са Института Биосенс могли прославити у новим просторијама.

Извођачи радова су саопштили да су мајстори синоћ до касно изливали плоче на првом спрату тог објекта, који би требао да има пет нивоа.

Премијерки је представљена и презентација са прецизним роковима као и планом изградње новог објекта који ће бити дом Институа "Биосенс".

Брнабићева ће посетити и Научно технолошки парк и том приликом биће јој уручени уговори за првих 20 института, фирми и стартап компанија које ће се у тај парк у Новом Саду уселити.

Пројекат вредан 28 милиона евра

На месту градилишта Биосенсове зграде радови трају од маја. Ту ће нићи зграда која ће бити јединствена у земљи, јер ће захваљујући апсорберима и сеизмичким изолаторима омогућити коришћење осетљиве опреме неопходне за развој нано електронике. Другим речима, део ове зграде биће отпоран на вибрације.

Како су то раније објаснили пројектанти радова, нова зграда Института "Биосенс" ће у свом средишту имати језгро које практично плива на специјалним гуменим носачима и тако спречава преношење спољних вибрација.

Комплетна зграда Института "Биосенс" финансира се преко пројекта "Антарес", вредног 28 милиона евра, а сами грађевински радови на овој згради коштају више од седам милиона евра, који се финансирају из кредита Европске инвестиционе банке (ЕИБ).

По завршетку изградње објекта Института "Биосенс", тај вишеструко награђивани научно-развојни институт више неће бити подстанар у згради Ректората Универзитета у Новом Саду, а запослени ће добити далеко квалитетније услове за рад и даљи напредак.

Председница Владе је приликом постављања камена темељца за изградњу нове зграде "Биосенса" у кампусу у Новом Саду, навела да су тим чином постављени темељи за даљи научни напредак и даље позиционирање Србије на иновационој мапи света.

"Биосенс" је истраживачко-развојни институт за информационе технологије биосистема, који је основан 2015. године и пионир је дигиталне трансформације пољопривреде у Србији.

Истражујући научне и технолошке границе иновативне примене ИТ-а у пољопривреди, Институт тежи да српском, али и светском пољопривредном сектору пружи врхунска дигитална решења како би се уз мање инвестиција остварили већи приноси.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи