Читај ми!

Јавна предузећа ускоро под дигиталним надзором – ко ће имати увид у пословање

Висока технологија омогућиће да Министарство привреде од јануара има дигитални надзор над пословањем локалних јавних предузећа. Софтвер треба да помогне у планирању трошкова и најважније- смањењу губитака.

Зашто су локална јавна предузећа често синоним за сувишно запошљавање и губиташко пословање?

"Морамо бити искрени, чини нам се да није било довољо иницијативе ни код њихових оснивача, јединица локалне самоуправе, да на један, храбар и радикалан начин уђу у контролу пословања и да наравно слабости које региструју у том пословању отклањају", истиче државни секретар Министарства привреде Драган Стевановић.

У тим предузећима кажу да их локалне власти гледају као целину и зато од новог извештавања, уз повратну комуникацију, много очекују.

"Надам се да ћемо имати боље показатеље где је тај губитак јер у сваком локалном предузећу нека комунална делатност доноси приход, нека не. Сада ћемо рашчлањивањем, извештавањем видети где шкрипи, где је могућа рационализација", сматра Љубица Митић из ЈКП "Дунав", Велико Градиште.

Зоран Јефтић, председник Општине Мали Зворник каже да ће се знати где се троши сваки динар.

Увид ће имати општине, али и Министарство привреде. Податке сортиране по предузећима са одређене територије, броју запослених или ликвидности, софтвер ће повлачити аутоматски.

За то су службеницима били потребни сати и дани обраде појединачних извештаја.

"Нама је сада акценат на преласку са пуког извештавања у смислу чињеничког, ка анализи, зашто је стање такво и у крајњој линији ка циљевима. Ви увек можете потрошити сав новац који сте планирали, а да ништа нисте постигли", поручује Ана Јоловић, директорка швајцарског РЕЛОФ програма.

Бојан Димитријевић, члан Фискалног савета, додаје да је често била пракса да се приходи претачу у текуће расходе, у плате, а да се веома мало издваја за инвестирање и то је после 2017. битно побољшано.

Оцена је и да надзорни одбори тих предузећа испуњавају формалну, али не и суштинску улогу стратешког управљања и зато су потребни квалификовани људи који се руководе искључиво јавним интересом.  

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи