Читај ми!

Васић: Банкарски систем веома битан када наиђе криза, ко све узима кредите

Владимир Васић генерални секретар Удружења банака Србије рекао је за РТС да се видело да је банкарски систем веома битан када наиђу кризе. Захваљјући правовременој реакцији Владе, односно Народне банке кроз мораторијуме један, два и три и кроз гарантне шеме дата је потпуна ликвидност грађанима и привреди и то се одразило у паду од само 0,9 одсто у прошлој години.

Овог месеца обележава се 100 година од оснивања Удружења банака Србије а о значају банкарског система говорио је у Дневнику РТС-а Владимир Васић, генерални секретар Удружења банака Србије .

"Ове године прогнозиран је раст од 6,5, па је померен на седам одсто. Мислим да смо у право време (мораторијумима) пружили подршку ликвидности грађанима и привреди", навео је Васић.

То значи да се задржао ниво ненаплативих, односно проблематичних кредита испод четири одсто.

"Са једне стране имамо раст кредитне активности, готовински кредити су порасли 9 одсто, када посматрамо новембар прошле и ове године, а стамбени кретити су порасли скоро 17 посто за исти временски период, што говори да расте кредитна способност грађана, а са друге стране смањује се стопа незапослености и расте просечна плата и имамо никада повољније услове кредитирања", навео је Васић.

Напомиње да је тренд у целом свету, не само код нас, укрупљавање банака и то за грађане нема никаквог утицаја.

На питање ко узима кредите, каже да неки људи који нису имали ту могућност сада узимају кредите, онај ко има 50.000 плату две трећине плате може да задужи и повећава се тражња.

Битно је, како каже, да када нас оцењују са стране дају позитивне оцене.

Васић је рекао да је одлука Европске централне банке да неће кориговати стопу референтне камате у наредних годину дана и ако то буде радила радиће постепено и полако, тако да не очекује да ће се нешто променити.

Када је реч о тужбама између банака и клијената, каже да банкарство не иде уз реч конфликт и да ставови Касационог суда јасно говори да банке имају право да наплате трошкове обраде кредита.

"Свако ко тужи банку има немогућност да добије кредит, може да му се деси, док год траје спор банка резервише тај новац и ви ћете увек пласирати новац пре оном ко вас није тужио него, оном ко вас је тужио. То може да се деси, али не значи да ће тако бити", навео је и додао да је време да се врати нормални однос банке и клијента.

Напомиње да је ковид доста погурао дигитализацију у области банкарства. Осврћући се да стогодишњицу УБС-а каже да је то годишњица која обавезује.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи