Читај ми!

Oдговoри Синише Малог на питања грађана о паушалном опорезивању

Министар финасија Синиша Мали је на свом Инстаграм профилу у оквиру рубрике "Питајте министра финансија", одговорио на први сет питања грађана у вези са паушланим опорезивањем, што је тема током децембра.

У кабинету министра финансија кажу да је циљ да се једном месечно детаљно обради по једна тема из надлежности Министарства финансија, иако и грађани и привредници и на дневном нивоу могу да постављају питања министру на разне теме, како преко друштвених мрежа, тако и путем сајта Министарства финансија mfin.gov.rs.

Ко мора да набави фискалну касу 

Највише питања односило се на то да ли су паушалци обавезни да набаве нову фискалну касу, како се обрачунава паушални порез и да ли ће бити повећања пореза од Нове године.

Министар Мали је на најчешће питање грађана у вези са новом фискалном касом навео да, према закону, обвезници паушланог опорезивања који обављају промет на мало и пружају услуге физичким лицима имају обавезу фискализације, док они који немају промет на мало и не пружају услуге физичким лицима не подлежу тој обавези.

Од чега зависи висина пореза 

Грађанин који се потписао као savinho61 питао је министра финансија од чега зависи висина паушланог пореза, односно да ли је та стопа фиксна или зависи од делатности.

Мали је напоменуо да паушлаци порез на доходак и доприносе за обавезно социјално осигурање плаћају по стопама прописаним одговарајућим законима, с тим да је основица ових давања утврђена висина паушланог пореза.

Полазну основу при утврђивању висине паушланог прихода чини претежна делатност која се обавља, коригована регистрованим седиштем обвезника, временом протеклим од регистрације обвезника, његовом старошћу и радном способношћу као и осталим околностима које утичу на добит.

Министар је навео да је утврђивање висине основице потпуно дигитализовано, те да се може лако израчунати преко калкулатора на сајту eporezi.purs.gov.rs.

Трошкови када отворите фирму

Корисик инстаграма boban_markovic_81 навео је да жели да се врати из иностранства и отвори сопствену браварску фирму, па се интересује за то колике би биле његове обавезе према држави.

Министар Мали је у одговору истакао да предузетник који се одлучи за паушлано опорезивање плаћа порез према утврђеној паушалној добити, а они који се одлуче да воде пословне књиге плаћају порез по основу стварног прихода, док су на исплату личне добити обавезни да уплаћују порез од 10 процената и још 36,55 одсто за обавезно сицијално осигурање.

Додаје се да се, уколико се физичко лице одлучи за оснивање привредног друштва, пореска основица утврђује у пословном билансу и опорезује по стопи од 15 процената.

Мали је напоменуо да, према Предлогу закона о изменама и допунама Закона о порезу на доходак грађана, који је Влада усвојила почетком новембра, нису планиране измене паушланог опорезивања.

У оквиру рубрике "Питајте министра финансија", Мали је протеклих месеци одговарао на питања о е-фактурама, е-фискализацији и директној помоћи државе грађанима,
Иста пракса биће настављена и у наредном периоду, наводе из Министарства.  

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи