Читај ми!

Како унапредити трансфер знања и технологија

Научно-технолошки парк Београд пружа велике могућности младима који оснивају своје фирме, стартапове и започињу професионалну каријеру. Финансијска добит је велика, кажу у Научно-технолошком парку.

Научно технолошком парку Београд тернутно се развија више од осамдесет иновативних компанија. Међу њима је и "Урбиго". Производи паметну башту која гаји биљке уместо човека путем мобилне апликације.

"Урбиго је намењен за свачији дом, за људе који немају довољно времена, знања и искуства да узгајају сами себи своје омиљене зачине или овако мини поврће, чери парадајез, мини чили папричице", указује Милан Трајковић из компаније "Урбиго".

Користе лаботарорије које им је обезбедио научно-технолошки парк. Знаје су, највећим делом, кажу, стицали на Универзитету у Београду. Па отуда и разговор како унапредити сарадњу парка и универзитета.

"И видимо ту разне могућности да се факултети, а нарочито институти универзитета мало више ангажују са својом опремом, са својим знањем и капацитетима. Препоручио бих младим људима који завшавају своје студије да се обрате управи парка, да се јављају на позиве... како би могли да започну своју професионалну каријеру на прави начин", истиче проф. Владан Ђокић, ректор Универзитета у Београду.

Важно је унапредити процес трансфера знања и технологија.

"Да унапредимо комерцијализацију иновација заснованих на знању, што је изузетно важно за развој иновационог еко система. Иновације су ризик, комерцијализација иновација је процес, и неопходно је да сви учествујемо и помогнемо у том процесу, а посебно нове, младе старт ап компаније развијале што брже на понос свих нас", наводи Гордана Даниловић, Грковић, в. д. директора Научно-технолошког парка Београд.

У протеклих шест година 120 компанија је прошло програме подршке, са 1.200 запослених. Своје производе извозе у више од 40 земаља

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи