Читај ми!

Још један колосек од Сталаћа до Ђуниса – ускоро почетак изградње брзе пруге од Београда до Ниша

До краја године на тендеру ће бити изабран извођач радова за реконструкцију пруге од Сталаћа до Ђуниса. Тиме ће званично почети изградња пруге за велике брзине од Београда до Ниша, којом ће између ових градова моћи да се стигне за два сата и 15 минута.

Пруга од Сталаћа до Ђуниса је једина једноколосечна, на целом правцу од Београда до Ниша. Зато ће се градити још један колосек дужине 17 километара и тунел од 3,2 километра. То ће омогућити брзине до 160 километара на сат.

"Реч је заиста о веома сложеном објекту, најсложенијем објекту на овој деоници пруге и практично се кренуло од онога што је најтеже да се уради", каже Ненад Станисављевић, пи-ар "Инфраструктуре железница".

Сталаћ је у бившој Југославији био препознатљив по железничкој станици. И сада овуда прође половина железничког транспорта кроз Србију.

"Планирано је да чак 40 одсто ове деонице чине мостови и тунели. Овде ће се према најавама градити шест тунела и пет мостова.

За неразвијену општину Ћићевац, где ће се пруга градити, ово ће значити много.

"Очекујемо још бржи транспорт роба и услуга и људи, а очекујемо и долазак неких нових инвестиција, с обзиром да код нас може да се активира и тај индустријски колосек", каже Мирјана Кркић, председница општине Ћићевац.

"Осим што повезује важне градове, она повезује и залеђа тих градова, са интересантним туристичким атракцијама, тако да ће брже и удобније стићи до тих дестинација", каже проф. др Бобан Стојановић са Економског факултета у Нишу.

Прва фазу радова финансира држава са 40 милиона евра.

"Коридор 10 и путнички и железнички, је најважнији коридор на целом Балкану, он спаја Блиски исток са Средњом и Западном Европом. Ми морамо да обезбедимо квалитетнију фреквенцију тим пругама", каже Томислав Момировић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Ова пруга последњи пут је реконструисана 1967. године. Очекује се да радови почну на пролеће, а рок за завршетак је 30 месеци.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи