Читај ми!

"Бенетон" сели део производње из Азије у Србију и Хрватску

Међународни модни брендови планирају промену начина пословања током пандемије и напуштање глобалних ланаца добављача и јефтиних производних центара у Азији, можда на дуже време, а њихова нова производна локација је Медитеран.

Италијанска компанија "Бенетон" већ ради на проширењу производње у Србији, Хрватској, Турској, Тунису и Египту и планира да преполови своје капацитете у Азији до краја следеће године, изјавио је главни извршни директор компаније Масимо Ренон за Ројтерс.

"Стратешка је одлука да се повећа контрола над производним процесом, а такође и над транспортним трошковима", рекао је он, додајући да је група већ ове године преселила више од 10 одсто производње из земаља попут Бангладеша, Вијетнама, Кине и Индије.

Према његовим речима, на ову одлуку утичу и проблеми с трошковима транспорта, будући да, како објашњава, "бродски превоз робе, који је раније коштао 1.200–1.500 долара, данас може да кошта 10.000–15.000 долара, при чему је датум испоруке неизвестан".

Десетоструки скок трошкова морског транспорта узрокован је мањком расположивих бродова, јер су многи усидрени током пандемије, као и растућом потражњом клијената, додао је Ренон, чија компанија већи део прихода остварује у Европи, али је производњу почетком овог века пребацила у земље с јефтинијом радном снагом.

Мада су трошкови производње у Вијетнаму и Бангладешу и даље за 20 посто нижи него у медитеранским земљама, ту предност брише недостатак бродова и дужи рокови испоруке.

"Због мањка бродова, просечно време испорука из Азије продужило се са претходних четири до пет месеци на данашњих седам до осам месеци", каже Ренон и поређења ради наводи да производња у Египту може да скрати рок испоруке до магацина и продавница у Европи на два до два и по месеца.

Када је реч о вуненој одећи коју "Бенетон" производи у Србији и Хрватској, рок испоруке траје само четири до пет недеља. Компанија зато планира да повећа производњу у тим двема земљама, као и у Тунису, и да прошири сарадњу с добављачима у Египту и Турској, наводи британска агенција.

уторак, 08. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи