Читај ми!

Сточарство пропада, произвођачи се жале: Кисела вода скупља него наше млеко

Сточарство од почетка године бележи пад производње, продаје и извоза. Привредна комора Србије упозорава да је неопходно предузимање хитних мера, како би се сачувала производња.

Некада је у Табановићу готово свако домаћинство имало бар по једну краву, сада се таква газдинства могу избројати на прсте. И поред ниске откупне цене млека, Љубица Живановић од производње не одустаје, и већ четири деценије краве музе ручно.

"Два сата ми треба да помузем ручно краве, и да пустим после теле, и да дам силажу, да дам јарму. Много је ниска цена, много, кисела вода скупља него наше млеко, а без млека не може ни једна беба да се одгаји", каже Љубица.

Осим коронавируса, сточари кажу да је већ нестабилну производњу млека додатно пољуљала суша и висока цена житарица.

"Суша је узела данак, тешко је нама сточарима, ако држава нешто не предузме у вези хране, да заустави извоз житарица, онда смо ми са овом производњом угасили. Мени се боље исплати производити житарице и продавати, него стоку држати, хранити", жали се Миодаг Лукић из Табановића.

Губитке бележе и други сточари, због тога су многи обори у Мачви празни.

"Задњи бикови које смо исхранили, то је било овог пролећа, негде у априлу смо продали, зато друге нисмо убацивали, јако је скупа мала телад, велики трошкови, и ветеринарски, и хране, да би они стигли до одређене килаже, то ипак треба више од годину дана", наводи Наташа Живановић из Табановића.

Проблема и трошкова у сточарству је много. Пад производње зауставио би се усвајањем нових мера, сматрају у Привредној комори Србије.

"Прва мера мора да се односи на произвођаче млека, повећање регреса, и одређивање минималне цене свежег млека. Друга мера која се односи на оне који производе свеже месо, пре свега, треба зауставити, или смањити, или ограничити увоз свежег меса, а посебно смрзнутог меса сумњивог квалитета", истиче Звонко Туфегџић, директор Регионалне привредне коморе Краљево.

Од почетка године до јуна, увезли смо свињско месо у вредности од 20,6 милона, а извоз је износио 1,2 милиона евра.

среда, 09. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи