Читај ми!

Шта ће бити са БИП-ом

Компанија "Ауточачак" купила је Београдску индустрију пива за нешто више од две милијарде динара, односно око 17,7 милиона евра. На јавном отварању понуда у Агенцији за лиценцирање стечајних управника речено је да је чачанска компанија једини понуђач. Понуда је прихваћена, јер износи више од половине процењене цене БИП-а, који је у стечају од 2016. године.

За пивару стару више од пола века и једини преостали погон за производњу у Београду, нови власник има законски рок од недељу дана да потпише купопродајни уговор и 30 дана да уплати остатак новца.

После тога, БИП ће и формално-правно бити у власништву једног од најутицајнијих Чачана, Миленка Костића, односно Компаније "Ауточачак".

О разлозима куповине и плановима с БИП-ом, представник компаније која се бави увозом "шкода" аутомобила и њених делова, не жели да говори.

Уместо новог власника, говорио је председник Скупштине поверилаца Београдске индустрије пива.

"Са овом ценом ће бити намирени повериоци, који су били према БИП - пре свега Пореска управа, Комерцијална банка, запослени и сигуран сам да ће део акционара добити део оних својих акција колико је то могуће", каже Миле Богдановић, председник Скупштине поверилаца Владе БИП-у.

Акционари не верују у то. Подсећају да је БИП једина домаћа пивара која није постала део неког страног бренда. Набрајају пропуштене прилике и сматрају да је продаја нетранспарентна и супротна њиховим интересима.

"Ми смо дошли до Уставног суда, тужили смо БИП, Пореску управу и тражили смо део објеката, за наше акционаре, који су отплаћивале од своје плате, личног дохотка, повећавали и куповали акције од БИП-а, и сад су људи огорчени због свега тога", наводи Гојко Лопар, члан Управног одбора малих акционара заступа 483 мала акционара.

Београдску пивару је, пре пет година, у стечај отерала Пореска управа, иако је око 5.000 малих акционара тада тврдило да за то нема оправданог разлога.

БИП је и предмет реституције, јер је у његовом поседу и национализована имовина.

Иза некада славне пиваре остало је много атрактивног земљишта и некретнина. У Београду је, на пример, најпознатија зграда код Мостарске петље, ту је Фабрика сокова на Зрењанинском путу, Фабрика пива и слада у Чачку и многобројни пословни објекти широм земље.

четвртак, 10. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи