Читај ми!

Трио из Србије помера границе банкарства у Швајцарској

Банка швајцарска, а власници из Србије. Тројица младих Београђана усудила су се да у земљи сатова и банака понуде нешто ново, не само када је реч о традиционалном банкарству, већ и дигиталном. Српска решења изазвала су велику пажњу финансијске јавности.

Из Београда са дипломом економског факултета, на Универзитет "Сент Гален" и најбољи мастер у класи. Даље, Берлин, па Лондон. Сада живе између Швајцарске, где је седиште, и Београда, где се управо формира ИТ одељење за оперативне послове банке "Релио".

"Ми смо прво отишли у акцелератор у Лондону који је био специјализован за ту тему којом смо се ми бавили, за финансијске иновације и у том стартапу смо упознали пуно ментора, пуно неких 'анђеоских инвеститора', како се они обично зову и тако смо добили прву рунду финансирања", објашњава директор банке "Релио" Лав Одоровић.

У току је добијање такозване мале лиценце која предвиђа полагање депозита од 100 милиона франака, са правом да се отварају рачуни само за швајцарска мала и средња предузећа.

За годину дана следи пуна банковна лиценца, а то значи већи депозит, пословање са компанијама из целог света и пружање свих банкарских услуга.

"Наши први инвеститори су швајцарска берза која је један од најреспектабилнијих швајцарских финансијских институција и поред њих фонд у Немачкој који је један од најактивнијих такозваних ви-си фондова", каже Одоровић.

Нема одласка у банку и трошења времена 

Захваљујући серверу који је развио српски трио, нема одласка у банку, општих упитника, беспотребног трошења времена, гомиле папира, а услуга је дизајнирана према потребама клијента.

Довољно је попунити формулар, а алгоритам даје одговор да ли рачун може бити отворен, који су документи потребни на увид и колико ће коштати одржавање рачуна месечно и то све за 24 сата.

"Пошто немамо трошкове са ове стране, моћи ћемо што више да уложимо са те стране сервиса, неће бити само неки чет-робот који ће да одговара на аутоматска питања него и даље ће да буде важно да имају особу именом која ће им се обратити и објаснити им како нешто могу ако имају неко питање", истиче Милош Стокић из маркетинга банке "Релио".

Опасност да фантомска фирма отвори рачуна и пере новац, сведена је на минимум.

"Управо то је предност нашег система. Ми ћемо моћи да препознамо оне који се баве прањем новца, који се баве илегалним активностима много боље и пре него што ће то урадити традиционалне банке", каже Жарко Вукадиновић, који води пословне операције банке "Релио".

Пословање "Релија" контролише Швајцарска национална банка, по условима и законима који важе за све банке које послују на њеном тлу.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи