Читај ми!

Повећан извоз обуће за Русију, ко ће све ходати у српским ципелама

Пиротски "Тигар", шабачки "Леон" и новосадски "КС сејфти" уговорили су извоз у Русију ловачке, заштитне радне и медицинске обуће, вредне више од милион евра. И то за почетак. Иако је са та три уговора извоз српске обуће на руско тржиште повећан, очекивања су већа јер руски партнер месечно испоручује 100.000 пари обуће на тржиште Руске Федерације и Заједнице Независних Држава.

Каже се да чизма главу чува. Руски дистрибутивни ланац "Еталон Центар" одлучио је да је, у овом случају, штити ловачка, заштитна радна и медицинска обућа произведена у Србији.

"Сада започињемо сарадњу са новим купцима који ће пласирати другу линију медицинског програма који ће се пласирати у апотекама и медицинским установама. Са овом сарадњом очекујемо и ширење продајне мреже на том тржишту, што за нас значи раст обима производње и продаје", истиче Славица Топузовић, менаџер извоза "Леон".

Вера Симанић, радница "Леона" каже да су до сада радили те папуче за Русију, и да уз мало труда и рада ништа није тешко.

За дан 500 пари обуће

Пуном паром раде и новосадски обућари. Дневно праве око 500 пари обуће, више од пола продају у Чешкој, Италији, Словенији, Немачкој и Аустрији а сада заштитну обућу и Русији.

"Најбитнија ствар у самој обући јесте калуп који пружа удобност приликом ношења. Друга и веома битна ствар јесу материјали који се уграђују. Од тих материјала кожа је најбитнији фактор и оно чиме можемо да се поносимо јесте да у Србији откупљујемо сирову кожу, односно српског бика који прерађујемо и враћамо у наш производ", објашњава Бранислав Гогић директор "КС Сејфти Нови Сад".

Да би се ушло на руско тржиште, узорци су морали да прођу тестирања у тамошњим лабораторијама, да се ускладе декларације о саставу и квалитету с њиховим стандардима, па тек онда да се уговори потпишу.

"Ако узмемо у обзир да је за целу протеклу годину извезено седам милона евра обуће у Руску Федерацију, ово је негде већ 15 одсто повећање у односу на протеклу годину. Ово што је за сад потписано од уговора, то су полугодишњи капацитети од јуна до децембра. Следеће године иде аутоматско дуплирање зато што ће подразумевати од јануара до децембра", наводи Немања Јовановић, из Удружење за индустрију текстила, одеће, коже и обуће ПКС.

За око два месеца требало би и да још три српске фирме, две из текстилне индустрије и један произвођач дечје обуће, потпишу уговоре с истим руским дистрибутером.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи