Читај ми!

Пироћанце бије глас да су циције, али се код њих и ради и гради – у буџету велики вишак

Пословично штедљиви Пироћанци, не штеде само у својим домаћинствима. Тако је и у градској каси. Последњи вишак од скоро пола милијарде динара, премашио је сва очекивања.

Станари неколико зграда у центру Пирота ускоро ће добити простор какав заслужују. Неће више морати да се склањају од возила где им место није, нити да прескачу баре на неасфалтираном прилазу до својих домова. За уређење ове локације издвојено је 30 милиона динара из ребаланса буџета.

"Тако да ћемо тиме с једне стране побољшати услове и квалитет живота наших суграђана,а са друге стране повећаваћемо и број паркинг места с обзиром на то да је то један од већих проблема", каже Славиша Свиларов, директор Дирекције за изградњу града.

Новца ће бити и за наставак уређења средњовековне тврђаве. Пројекат је подржало Министарство туризма са пет милиона динара, а град Пирот ће издвојити још пет милиона из ребаланса за уређење паркинг простора и опремање објеката у Тврђави.

"Ради се о електроинсталацијама и телекомуникационим инсталацијама у свих пет објеката у самом утврђењу, плус мултимедијални садржај и садржаји који се односе на намештај и поставке везане за црквицу. То је један од објеката који ће бити уједно и инфо центар и сувенирница... и прва кула, односно источна кула која ће бити у тим неким мотивима пиротске традиције, културе и обичаја", наводи Братислав Златков, директор ТО Пирот.

У локалној самоуправи Пирота истичу да је - традиционално - градска каса увек пуна, јер реално планирају буџет у чему их није омела ни пандемија, а за неке пројекте имају и значајну финансијску помоћ државе.

"Имамо бољу реализацију прихода у прва два месеца ове годинеод очекиваног, пре свега од пореза на зараде. Имамо скоро 70 одсто остварења од планираног - накнаде за уређење градског грађевинског земљишта, то значи да се у Пироту гради, тако да имамо уз пренешене обавезе и пренете неке инвестиције за ову годину. Ребаланс у износу од укупно 469 милиона динара, што је више од 25 одсто од изворног буџет", указује Владан Васић, градоначелник Пирота.

Највише новца из ребаланса буџета планирано је за инвестиције - попут једне фазе изградње отвореног базена, затим за путну инфраструктуру, уређење вртића и школа, али и за израду обимне пројектне документације за више капиталних објеката.

четвртак, 17. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи