Читај ми!

Кинези за три сата купили производе из земаља Централне и Источне Европе вредне готово шест милиона евра

Ближи се најсвечанији празник у Кини - Пролећни фестивал или Кинеска нова година. Све више Кинеза одлучује се на куповину новогодишњих поклона преко интернета са свог телефона или рачунара.

Током вечери 8. фебруара, 20 милиона Кинеза је купило производе из Пољске, Грчке, Бугарске, Мађарске, Литваније и других земаља ЦИЕ-а у вредности од 37 милиона јуана, односно 5,69 милиона долара за три сата куповине.

Реч је о догађају који има хуманитарни карактер и који је организован поводом предстојећег самита лидера Кине и ЦИЕ-а. Недавно су Кина и ЕУ завршиле преговоре о споразуму о улагању између Кине и ЕУ према заказаном распореду, а почетком ове године на снагу је ступио Споразум о географским ознакама између Кине и ЕУ.

Кинески потрошачи су радознали и пуни очекивања од европских производа. Најпознатија кинеска инфлуенсерка Веи Ја, водитељи из Кинеске медијске групе Чен Веихунг и Ли Сисјуансу су од осам сати увече нудили публици робу из земаља ЦИЕ-а и причали о историји и култури тих земаља.

Тонер од бугарске руже, Корес козметика из Грчке, Токајско вино из Мађарске, Уље дивље руже пољског бренда Биеленда су неки од производа који су продавани у оквиру овог догађаја.

"Три, два, један, пратите везу!" Чим је глас Веи Ја утихнуо, пољске овсене каше које су управо стављене на полице одмах су нестале. То је изненадило Зузану Гутковску, представницу пекиншке канцеларије Пољске туристичке управе, која је први пут учествовала у преносу продаје уживо.

Купци у Кини су се током куповине упознавали и са културом земаља Централне и Источне Европе, па су тако на пример неки од њих током овог догађаја сазнали да је Фредерик Шопен Пољак, док је било и оних који су се дивили песмама Шандора Петефија.

Уочи одржавања продаје уживо грчки амбасадор у Кини Георгиос Илиопулос је у интервјуу за Кинеску медијску групу (КМГ) рекао да је, откад се Грчка придружила механизму сарадње Кине и земаља Централне и Источне Европе, грчки извоз у Кину показао значајан тренд раста.

Он очекује да ће још више робе високог квалитета из Грчке ићи пут Кине преко нових канала е-трговине, као што је продаја робе у програму уживо.

Овај догађај покренула је КМГ, једна од најутицајнијих кинеских медијских организација.

Кинески председник Си Ђинпинг је председавао Самитом лидера Кине и ЦИЕ у Пекингу 9. фебруара и одржао је главни говор.

Самит иницира Кина, а лидери или представници високог нивоа земаља Централне и Источне Европе и представници посматрача за сарадњу Кине и ЦИЕЗ биц́е позвани на скуп. Самит ће бити одржан у онлајн формату.

петак, 18. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи